“Janšina penziona reforma”: Slovenačka vlast pustiila stare da umru od koronavirusa?

“Janšina penziona reforma”: Slovenačka vlast pustiila stare da umru od koronavirusa?

Slovenačke vlasti negiraju optužbe da je štićenicima domova za stare tokom epidemije koronavirusa uskraćivano lečenje u bolnicama i odbacuju tvrdnje da je to razlog što je od ukupnog broja umrlih u toj zemlji 80 odsto smrtnih slučajeva bilo u smeštajima za stara lica.

"Janšina penziona reforma": Slovenačka vlast pustiila stare da umru od koronavirusa?
Image by PietroP86 from Pixabay

Ministar zdravlja Slovenije Tomaž Gantar odbacuje opružbe poslanika stranke “Levica”, koji tvrde da su teško oboleli stari ostavljani da umru po domovima. Poslanici “Levice” prenosili su informacije prema kojima su postojali spiskovi “otpisanih lica” kojima je određivano koga poslati u bolnicu, a koga ne.

Među 107 smrtnih slučajeva kod zaraženih koronavirusom u Sloveniji najviše je onih koji su živeli u domovima za starije i nemoćne, i to oko 80 odsto, navode slovenački mediji.

Gantar je upozorio da su štićenici tih ustanova u proseku stari 86 godina, te da su mnogi preminuli pored kovida-19 imali i druge bolesti.

U javnost je sa optužbama prvo izašao Dušan Keber, nekadašnji ministar zdravlja Slovenije, koji tvrdi da su “spiskovi za odstrel” postojali i da su “stručni konzilijumi” nekim starijim ljudima unapred odredili smrtnu kaznu, odnosno da nisu predvideli njihovo lečenje u slučaju da se zaraze.

Keber je, zbog toga, “pobedu nad kovidom-19”, kako su je označile vlasti, cinično preimenovao u “Janšinu penzionu reformu”.

Printscreen

Mediji su pisali da je posle ulaska virusa u dom za stare u Šmarju, u bolnici u Celju osnovan svojevrstan kozilijum koji su činili direktor te ustanove, jedan lekar specijalista i jedan lekar opšte medicine, koji su pregledali kartone štićnika doma i davali preporuku o “svrsishodnosi lečenja” svakog od njih.

To je, prema tvrdnjama onih koji prozivaju slovenačke vlasti, zapravo, bila odluka koga lečiti, a koga ne.

Slovenački mediji napominju da su se zaposleni u slovenačkim domovima za stare od početka epidemije žalili da nemaju potrebnu opremu za negu obolelih štićenika, kao i da za tako nešto nema potrebnog kadra sa medicinskim znanjem.

Srna, N1

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Vulin: Ne zaboravljamo NATO bombardovanje

Uto maj 26 , 2020
Vulin: Ne zaboravljamo NATO bombardovanje Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da se “ne sme zaboraviti zločinačka NATO agresija” i da je Srbija izabrala da bude vojno neutralna, da “niko […]
%d bloggers like this: