Bratstvo i jedinstvo u hrvatskim zatvorima: “Lepoglava u poređenju sa Zabelom kao ODMARALIŠTE”

U hrvatskim zatvorima trenutno se nalazi 127 državljana Republike Srbije, a među njima su neki veoma poznati domaćoj javnosti.

Tu je dvostruki ubica Dragan Pavlović Gaston (47), jedan od vođa navijača Crvene zvezde, koji je s navijačem iz hrvatske grupe Bed Blu Bojs (BBB) Goranom Hajdukovićem Čupkom letos uhapšen s kamionom punim droge, samo je jedan od okorelih kriminalaca koji su bili ili su još, u hrvatskim zatvorima.

Čim su uhapšeni, hrvatske vlasti su dobile podatke o Gastonu, kog su srpski mediji nazvali kanibalom iz Aranđelovca. Naime, Gaston je tokom boravka u kragujevačkom zatvoru 2016, nezadovoljan kvalitetom i količinom hrane, izudarao kuvara, a potom mu odgrizao deo uva.

U Remetincu, hrvatskom zatvoru, držali si ga odvojenog od drugih zatvorenika, a na suđenje u Karlovac vodili su ga s lisicama i na nogama.

– Pre 16 godina rukama sam ubio Dušana Markovića, pripadnika kriminalnog miljea. Ubio sam i Fatmira A, ali za to sam oslobođen. U zatvoru sam proveo 15 i po godina, od toga 11 u potpunoj izolaciji, a pre hapšenja u aprilu, na slobodu sam izašao šest meseci ranije – rekao je Gaston tokom suđenja dodajući da se bavio svim i svačim, “ali s narkoticima nikad nikakve veze nisam imao”.

Sukoba na nacionalnoj osnovi u zatvorima nije bilo, a u Ministarstvu, kako piše hrvatski portal 24 sata, tvrde kako nije bilo napada ni na Srbe, osuđenike za ratne zločine.

– Oni izdržavaju kaznu zatvora u uslovima koji onemogućuju, odnosno sprečavaju sukobe ili napade po nacionalnoj, ali i po bilo kojoj drugoj osnovi, te se vodi računa o stanju sigurnosti svakog zatvorenika – rekli su u Ministarstvu pravosuđa.

Za srpsku Zabelu hrvatski zatvori su odmarališta

U jednom zatvoru je i Nikola Rgić, obožavatelj Arkana, čiji lik ima istetoviran na leđima.

Rgić je u Hrvatskoj u septembru 2017. osuđen na jedinstvenu kaznu od tri godine i devet meseci zatvora. Toliko je na Županijskom sudu u Rijeci dobio 2016. za razbojništvo, krađu i prevaru. Prilikom vršenja tih krivičnih dela, nezakonito je stekao oko 3.600 evra. Na Opštinskom sudu u Šibeniku u junu 2016. osuđen je na osam meseci zbog krađe.

Arkanov obožavalac u Srbiji je, prema njegovim rečima, bio osuđen na sedam godina robije zbog pokušaja ubistva i iznude. Tvrdi da je tu kaznu odslužio. Najstroži zatvor u hrvatskoj, Lepoglava, po pričama uhapšenih, za najstroži srpski zatvor Zabelu je poput odmarališta.

U zatvoru sa Pink Panterom

U zatvorima se sklapaju i prijateljstva. Zdravko Mamić je na jednoj od svojih konferencija za novinare spomenuo da mu je cimer u Remetincu bio Aleksandar Tasić, član Pink Pantera. Rekao je i kako mu je u kantinu redovito slao po oko 260 evra, nazvavši Tasića “bratom u nevolji”.

Tasić je bio deo iskusne šestorke iz Srbije, Crne Gore i BiH koja je u junu 2015. u Zagrebu planirala pljačku blindiranog kombija. Srećom, uhapšeni su pre nego što su naoružani automatskim oružjem krenuli u akciju.

Izvor: Blic, 24sata

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Stefanović zna koliko Vučić ne zna, ali Vučić ne zna šta sve Nebojša zna i zelena trava doma njihovog

Uto dec 10 , 2019
Stefanović zna koliko Vučić ne zna, ali Vučić ne zna šta sve Nebojša zna i zelena trava doma njihovog Zelena trava njihovog doma A sada nešto sasvim drugačije! Ogledno poljoprivredno […]
Stefanović zna koliko Vučić ne zna, ali Vučić ne zna šta sve Nebojša zna i zelena trava doma njihovog
%d bloggers like this: