Toliko stvari si mogao i želeo da uradiš, ali nisi stigao. Učinio si nas boljim ljudima…

Toliko stvari si mogao i želeo da uradiš, ali nisi stigao. Učinio si nas boljim ljudima…

“Dragi prijatelju, probaću da ne budem patetičan, s obzirom na to da svi znamo koliko to nisi voleo. Međutim, nemoguće je da na početku ne kažem da je bila privilegija družiti se sa tobom. Plenio si svojim osmehom, razumevanjem, lakoćom i životnom radošću. Za tebe nisu postojale granice…”

Ovim rečima, svoj oproštajni govor započeo je danas drug Mihajla Sporića, mladog naučnika koji je 7. novembra izgubio tešku bitku sa opakom bolešću. Na komemoraciji održanoj u Matematičkoj gimnaziji, koju je Mihajlo pohađao pre nekoliko godina, okupio se veliki broj ljudi, mladićevih prijatelja, porodice, profesora… Komemoraciji je prisustvovala i premijerka Ana Brnabić koja se upisala u Knjigu žalosti posvećenu mladom i jako talentovanom mladiću.

Emotivni govor njegovog najboljeg prijatelja naterao je svima suze na oči i otkrio samo delić toga kakav je čovek i talenat Mihajlo bio.

– Uvek si ulagao celog sebe u sve što te je interesovalo, pa tako i u fiziku, a to ti se vratilo najvrednijom nagradom. Postao si jedna od šest osoba iz Srbije koja je osvojila zlatnu medalju na Internacionalnoj olimpijadi u fizici. To je bio samo još veći podstrek da se fizikom baviš i dalje. Otišao si na Kembridž sa ciljem da napreduješ i ostvariš velike uspehe koji će biti svima od značaja. Izdvajao si se svojim znanjem, radom, i dostignućem. Sa oduševljenjem si pričao o labaratoriji i značajnom projektu na kojem si radio sa lakoćom – ispričao je mladić.

On je dodao da je i pored neizmernog talenta, Sporić bio “mnogo više od osobe koju je interesovala samo nauka”.

 Svi smo uživali u putovanjima sa tobom, sa kakvim oduševljenjem si nam pričao o Njujorku i planinarenju u Norveškoj. Uživao si da sa nama igraš tenis, odbojku i frizbi. Kako su nas svi na početku čudno gledali i smejali nam se kada smo igrali timski frizbi na času fizičkog. Pronalazio si sebe i u umetnosti kada si svirao klavir. Svako jutro kada nisi imao obeveza sedeo si za klavirom i svirao. Nekada klasike, a nekada uvodne špice serije koje smo zajedno gledali. Imao si ptoencijal za razne oblasti i želje da u njima napreduješ – rekao je on, a potom je dodao:

“Bio si drug na kojeg je svako od nas mogao da se osloni. Verovao si u nas nekada i više nego mi sami u sebe. Nesebično si želeo da ulažeš celog sebe u napredak drugih ljudi. Sa tobom smo svi razgovarali o svemu, počev od politike, preko kulture i nauke, ali i o ličnim problemima i strahovima. Bio si brat, sin i prijatelj koji se samo poželeti može. Naš ponos. Bio si jedinstven i neponovljiv. Toliko stvari koje si mogao i želeo da uradiš, ali nisi stigao.”

Mihajlov prijatelj rekao je da je Sporić obeležio značajan deo života svakoga sa kim se družio.

– Učinio si nas boljim ljudima… Izgubili smo nekoga zaista vrednog. Postoji još beskonačno stvari koje bih mogao da kažem o svom najboljem prijatelju. Mihajlo, nadam si da si sada na nekom lepšem mestu , da se smeješ kao što si se uvek i smejao. Večna ti slava – rekao je mladićev prijatelj.

Mihajlo Sporić biće sahranjen danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. On će biti najmlađa osoba ikada sahranjena u Aleji zaslužnih građana.

Izvor: Blic

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Dimitrijo, sine Mitre: Jedna od najtužnijih srpskih pesama i tragedija koja se krije iza nje

čet nov 21 , 2019
Dimitrijo, sine Mitre: Jedna od najtužnijih srpskih pesama i tragedija koja se krije iza nje Dugo se smatralo da je poznata pesma „Dimitrijo, sine Mitre“ narodna pesma. Međutim, kako se […]