Vučić u Briselu: “Kakva bi bila ‘divna’ diskusija da mene nema”

Vučić u Briselu: “Kakva bi bila ‘divna’ diskusija da mene nema”

Vučić u Briselu: "Kakva bi bila 'divna' diskusija da mene nema"
Printscreen/ TV Pink

Predsednik Vučić istakao je u Briselu da je neformalna radna večera od velikog značaja i najavio da će da štiti interese Srbije i srpskog naroda.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće večeras neformalnoj večeri koju za lidere Zapadnog Balkana organizuje predsednik Saveta EU Šarl Mišel.

Vučić je, u izjavi za TV Pink, uoči sastanka, kazao da će na njemu prisustvovati ne samo predsednik Saveta EU, već i predsednica Evropske komisije, šef evropske diplomatije, „sve što je važno u Evropi“.

Istakao je da neće biti lako ni njemu, ali ni drugim učesnicima sa Balkana.

“„Svako će izneti svoje. Zamislite kako bi izgledalo da nisam ovde. Kakva bi bila divna unisona diskusija da mene nema. Oni će da štite interese svojih teritorija i zemalja, a ja Srbije i srpskog naroda”“, objasnio je on.

Na konstataciju da će se za stolom naći sa svima koji „ne vole Srbiju“, Vučić je rekao da nikada ne bi govorio da neko od njih ne voli našu zemlju.

„Svakako smo možda meta njihove kritike. Ne znam kako ste našli Edija Ramu u svemu tome. Mogu da nas napdaju Hašim Tači ili Aljbin Kurti, ne znam ko će da dođe, Milo Đukanović zbog Zakona o slobodi veroispovesti, Željko Komšić što mu se ne sviđa što nisam, ne znam šta, rekao Miloradu Dodiku. Možda i Andrej Plenković što nisam oduševljen izjavama o Stepincu i Budaku“”, rekao je on.

Vučić je kazao da neće biti lako i da bi svakako bilo lepše da gleda utakmicu Crvena Zvezda – Partitzan, ali za to, kako je naglasio, nije biran.

“Hvala Makronu”

Vučić je zahvalio je predsedniku Francuske Emanuelu Makronu na lepim rečima za njega, ali je dodao da bi voleo da je pažnja EU neuporedivo veća za zemlje Zapadnog Balkana.

Vučić je uoči neformalne večere koju za lidere Zapadnog Balkana organizuje predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, rekao za TV Pink da iako on i Makron imaju različito viđenje evropske politike, da je Makron uneo drastične promene i pozicionirao Evropu kao geopolitičkog igrača.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara zašto je Evropa toliko zainteresovana za zemlje ZB i kako vidi pohvalu za njega da je sjajan lider koja je došla iz Minhenu od Makrona da EU treba više da ulaže u Srbiju.

“Hvala Markonu. Izuzetno ga cenim i hvala mu na lepim rečima. One su obavezujuće za nas”, rekao je Vučić i poručio da će se potruditi da Srbiju pozicionira na još bolji način. Vučić je zahvalio gradjanima Srbije što su Makrona na veoma lep način docekali tokom njegove posete Beogradu.

Vučić u Briselu: "Kakva bi bila 'divna' diskusija da mene nema"
Printscreen/ TV Pink

“Još se pojavio neki Vučić, remetilački faktor”

Vučić je da će večeras na neformalnoj radnoj večeri u Briselu prvo ukazati na kritike koje je izneo srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik povodom zastupljenosti članova tog tela, na toj večeri.

Upitan da prokomentariše pismo Dodika predsedniku Saveta EU Šarlu Mišelu u kojem navodi da je BiH neravnomerno prisutna u Briselu, rekao da je potpuno u pravu.

Tačno je da sam, kada sam poslednji put bio u Briselu, slušao trojicu predstavnika BiH. Kada je Dodik predsedavajući onda sve trojica treba da govore, a kada nije onda je dovoljan samo jedan predstavnik, samo da Dodika ne bi videli”, kritikovao je on.

Rekavši da će prvo biti to na šta će da ukaže, upitao je šta će da mu kažu – ništa. Isto kao što ne mogu, kako ističe, da mu odgovore na to o pravima Albanaca u Severnoj Makedoniji i Srba u Crnoj Gori.

“Još se pojavio neki Vučić, remetilački faktor, koji bi da menja nešto, a taman smo usnuli u svoje snove, a on se sada setio da traži neka prava. Ako pitaš za prava onda rušiš vladavinu prava, jer je Ustavni sud doneo presudu u BIH”, kritikovao je on.

Vučić u Briselu: “Kakva bi bila ‘divna’ diskusija da mene nema”

Podsetio je da je osnov postojanja BiH Dejtonski sporazum, a da međunarodna zajednica kaže da dejtonska uredba govori o zastupljenosti stranaca u tom sudu.

“To je bilo predviđeno za pet godina, a prošlo je 25 godina. Trebalo je da budu izabrane sudije, a ne Makedonka i dvoje stranaca, zajedno sa muslimanima donose presudu da imovina predmet restitucije pripadne BiH, a ne RS”, kazao je Vučić.

Ukazao je da će posle ovog doći na red šume, voda, pa vrtići i škole, i da posle toga neće postojati pravo na jezik kao u Crnoj Gori.

Tanjug

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Stojanka u 49. godini otišla na Maltu da radi: U Srbiju nema povratka, jer nema nade, nema sreće…

Ned feb 16 , 2020
Stojanka u 49. godini otišla na Maltu da radi: U Srbiju nema povratka, jer nema nade, nema sreće… Naši ljudi u svetu: Stojanka Petrović, sa 49 godina odlučila da ode […]
%d bloggers like this: