Besmrtni puk maršira ulicama 11 gradova

BEOGRAD, NOVI SAD – Na Dan pobede nad fašizmom, Besmrtni puk Srbija organizuje šetnje sećanja na stradale i učesnike svih ratova u prošlom veku u jedanaest gradova. Devetog maja marširaju: Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac, Kraljevo, Užice, Kruševac, Kikinda, Sombor, Pančevo i Paraćin.

Besmrtni puk Srbija poziva sve građane da se pridruže humanoj, internacionalnoj manifestaciji i da ponesu slike svojih predaka i bližnjih koji su se borili za slobodu u Prvom i Drugom svetskom ratu, ratovima devedesetih i protiv NATO agresije.

Besmrtni puk će biti održan bez ikakvih političkih obeležja, pod zastavom Srbije, i imaće isključivo rodoljubivi karakter.

U Novom Sadu marš Besmrtnog puka kreće sa Keja žrtava racije devetog maja u 17 sati. Kolona će se kretati Bulevarom Cara Lazara, Stražilovskom, Žarka Zrenjanina i ulicom Modene do Trga Slobode, gde će posle obraćanja gradonačelnika Novog Sada, biti održan svečani koncert sa srpskim i ruskim rodoljubivim pesmama.

Marš besmrtnog puka prvi put je održan u Rusiji 2011. godine, odakle se raširio u četrdeset zemalja sveta i postao međunarodna manifestacija.

Ove godine međunarodni koordinator Besmrtnog puka za sve države je Sergej Gluščenko iz Moskve, dok je koordinator Besmrtnog puka Srbija, Nenad Simonović, zadužen za jedanaest gradova u našoj zemlji.

Povodom 9. maja – Dana pobede, četvrti put za redom, u Beogradu od 17 časova biće organizovan svečani marš Besmrtnog puka, nakon čega će biti održan veliki koncert istaknutih ruskih i srpskih umetnika i ansambala.

Gosti manifestacije Besmrtni puk biće visoki zvaničnici Ruske Federacije predsednik Odbora za spoljnu politiku Saveta Federacije Rusije Konstantnin Kosačov i predsednik Odbora za socijalnu politiku Saveta Federacije Rusije Valerij Rjazanski.

Svečani marš Besmrtnog puka počeće ispred Spomen parka oslobodiocima Beograda i kretaće se ulicama Ruzveltovom i Bulevarom Kralja Aleksandra, sve do Skupštine grada Beograda, ispred koje će u 17.30 časova biti održan svečani koncert, koji organizuje Ruski dom iz Beograda uz podršku Grada Beograda i Vlade Grada Moskve.

Na koncertu će nastupiti narodna umetnica iz Rusije Nadežda Krigina, zaslužni umetnik Rusije Jan Osin, Ivan Bosiljčić, državni akademski ansambl “Rusija – Ljudmila Zikina”, orkestar Moskovskog kadetskog muzičkog korpusa, Kulturno umetničko društvo LOLA iz Beograda i drugi.

Nakon svečanog koncerta, na platou ispred Skupštine Grada Beograda, za građane glavnog grada, ali i cele Srbije, koji će danas biti u Beogradu, biće priređena besplatna projekcija na otvorenom najnovijeg filma Miloša Bikovića “Balkanska međa”.

Izvor: RTV

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Čepurin: Dan pobede je veliki i zajednički praznik Srba i Rusa

čet maj 9 , 2019
Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je juče u Beogradu da je 9. maj veliki i zajednički praznik za Srbe i Ruse kojim se obeležava dan najveće pobede u […]
Čepurin: Dan pobede je veliki i zajednički praznik Srba i Rusa