Tadić za Tagesšpigl: Pod plaštom epidemije u Srbiji opasnost od ugrožavanja demokratije i puta ka EU

Foto: FoNet/ Ognjen Stevanovic

Bivši predsednik Srbije i predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić je u intervjuu za nemački list „Tagesšpigl“ rekao da je „vlast u Srbiji prvo pravila šale na račun koronavirusa i ismevala strah od opasnosti, da bi potom uvela najrigoroznije mere u Evropi“, preneo je danas Medija centar.

Tadić je rekao da u Srbiji tokom vanrednog stanja postoji zabrinutost da mere uvedene zbog pandemije nemaju za cilj samo zaštitu građana i zdravstvenog sistema, već da predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić želi da uvođenje vanrednog stanja iskoristi za dodatno urušavanje demokratije.

„Vlada i lekari iz Kriznog štaba su na početku reagovali neodgovorno, poručujući da je korona virus ‘najsmešniji virus u istoriji čovečanstva’, da ‘nije opasniji od običnog gripa’ i preporučujući da bi ‘žene trebalo da idu u šoping u Milano zbog popusta’. Nedelju dana kasnije su promenili strategiju, upali u paniku i uveli striktne mere“, rekao je Tadić za „Tagesšpigl“.

Tadić je u intervjuu nemačkom listu rekao i da je „takva kontradiktorna reakcija vlasti dovela do toga da deo građana nema poverenje i ne poštuje mere“, te je „apsurd da vlast koja je ismevala pandemiju sada prebacuje odgovornost na građane da mere ne shvataju dovoljno ozbiljno“.

„Plašim se da se tokom vanrednog stanja korak po korak ojačava autoritarni kurs Vučićeve vlasti i da postoji mogućnost da napustimo atmosferu pro-EU orijentacije i da se u ovoj izolaciji naviknemo na potpuno novu atmosferu. Nakon osmogodišnjeg urušavanja demokratije u Srbiji, Vučić koristi vanredno stanje za njeno dodatno urušavanje“, rekao je Tadić.

Po rečima nekadašnjeg šefa države, vanredno stanje zbog epidemije korona virusa u Srbiji iskorišćeno je za ukidanje javne debate, a novinarka Ana Lalić je uhapšena samo zato što je izveštavala o lošem stanju u jednoj bolnici u Novom Sadu.

„Mi danas u Srbiji imamo samo nekoliko nezavisnih medija, ali nijedan s nacionalnom frekvencijom. Međutim, za takvo stanje demokratije su indirektno odgovorni i neki šefovi EU država. Mnogi od njih podržavaju Vučića zbog obećanja da će biti servilan po pitanju rešavanja kosovskog problema i jer on po pitanju Kosova čini ono što bivša demokratska vlast iz uverenja nije želela“, kazao je Tadić o periodu kada je on bio na vlasti.

Tadić je rekao i da Vučić istovremeno takvu poziciju koristi „za ukidanje slobode medija i demokratskih standarda“, te se u Srbiji „danas ne živi u demokratiji u kojoj se živelo pre 2012. godine“.

Na pitanje da li se slaže s razočaranjem Vučića zbog ponašanja EU tokom krize i sa njegovom izjavom da „evropska solidarnost više ne postoji“ i da je „brat Srbije Kina“, Tadić je odgovorio da bi i on na Vučićevom mestu potražio pomoć Kine, ali da je „potpuno nepotreban teatar koji Vučić izvodi tim povodom“.

„Vučićeva prenaglašena zahvalnost Kini i istovremeno podrivanje EU u kontekstu navodno izostale pomoći i solidarnosti, sigurno neće biti dobro primljena od strane šefova država EU i biće zabeležena u diplomatskim krugovima“, rekao je Tadić za „Tagesšpigl“.

Tadić je međutim rekao da EU „nema ulogu globalnog aktera kakvu je imala pre 20 godina“, i da će se „tek videti šta dolazi nakon ove krize“.

„Ovo je vreme zanimljivo za intelektualce, ali veoma opasno za političare, koji će morati da nose odgovornost za donošenje odluka u nepredvidivom svetu“, rekao je Tadić.

Izvor: Danas

Novinar

Vaš komentar

Next Post

DRAGOSLAV KOSMAJAC UMRO OD KORONE! Biznismen preminuo od posledica virusa COVID 19!

Ned apr 12 , 2020
Biznismen Dragoslav Kosmajac (67) preminuo je jutros u pola 10 On je bio na lečenju u KBC “Dr Dragiša Mišović”, a pre nekoliko dana mu se naglo pogoršalo stanje, jer […]
%d bloggers like this: