Srđan Nogo: Špijun Nejbor je živ i zdrav, ali malo nervozan…

Srđan Nogo: Špijun Nejbor je živ i zdrav, ali malo nervozan…

Džon Nejbor je uhapšen u Srbiji 2002. zbog špijunaže, zajedno sa Momčilom Perišićem, a navodno je poginuo u Mađarskoj, odmah pošto je pušten posle hapšenja od strane vojnih organa bezbednosti. Dakle – zvanično, i u sudskim spisima u postupku protiv Momčila Perišića, Nejbor je mrtav… Ali očito nije…

Nejbor je – kako Srđan Nogo, narodni poslanik tvrdi – živ i zdrav, ali sada malo nervozan!

Srđan Nogo: Špijun Nejbor je živ i zdrav, ali malo nervozan...
SRĐAN NOGO / privatna arhiva

A ko je u stvari Džon Nejbor – saznajemo iz teksta “Špijun je živ“, objavljenog još 2006. god. u listu Politika.

Po tadašnjem saznanju Politike – Bivši šef CIA za Balkan i formalno nekadašnji prvi sekretar ambasade SAD u Beogradu Džon Dejvid Nejbor, jedan od glavnih aktera afere “Perišić”, živ je i obavlja poslove za centralnu obaveštajnu službu Amerike.

Pouzdani sagovornik politike tada je govorio da je nekoliko meseci unazad namerno bila plasirana informacija o Nejborovoj navodnoj smrti u Mađarskoj kako bi se sakrio njegov pravi identitet, pošto su, posle spektakularnog hapšenja Nejbora u Srbiji, sve obaveštajne službe sveta saznale za njega, pa dalje nije mogao da obavlja svoj posao, a pretila mu je i opasnost od likvidacije.

Nejbor je, uhapšen u martu 2002. godine zajedno sa Momčilom Perišićem, tadašnjim potpredsednikom Vlade Srbije, u motelu “Šarić” na Ibarskoj magistrali.

List Politika je uspeo tada da dođe do podataka o obaveštajnoj karijeri ovog američkog špijuna. Nejbor, koji je rodom iz američke države Florida, došao je na naše prostore 1994. godine. CIA je tada procenila da će Kosovo i Metohija biti sledeće krizno žarište, pa je u sedištu ove agencije u Lengliju odlučeno da glavni punkt za područje bivše SFRJ bude otvoren u Skoplju.

Na mesto glavnog koordinatora ovog punkta postavljen je upravo Nejbor koji je pre toga već jednom bio razotkriven kao špijun, i to u Grčkoj 1988. godine, kada su mu tamošnje vlasti otkazale gostoprimstvo. Posao glavnog koordinatora punkta u Skoplju ovaj američki obaveštajac obavljao je do 1996. godine. Posle toga je otišao u Zagreb, gde je imao zadatak da uspostavi kontakte i učvrsti pozicije sa kojih bi mogao bezbedno da se “instalira” u Beogradu.

Konačno je stigao u Beograd 1997. godine, kao zvaničan član osoblja ambasade SAD. Prema pouzdanim informacijama, upravo je te godine stupio u kontakt sa Momčilom Perišićem, tadašnjim načelnikom Generalštaba Vojske Jugoslavije, koga je ubrzo zavrbovao da radi za CIA – po tadašnjim tvrdnjama izvora Politike.

Ipak, pored ovog, Nejbor je imao i jedan značajniji zadatak u Beogradu. Naime, on je tokom 1998. godine intenzivno radio na prikupljanju podataka i pripremi terena za NATO bombardovanje. U Makedoniju se vratio neposredno pre bombardovanja, tokom kojeg je imao zadatak da koordinira rad američkih obaveštajnih službi prema SRJ.

Kada se u Beogradu ponovo otvorilo diplomatsko-konzularno predstavništvo SAD, tokom 2000. godine, Nejbor je bio akreditovan kao zvanično lice američke administracije. Početna dužnost mu je bila “službenik u ekonomskoj sekciji”, da bi posle bio imenovan na mesto prvog sekretara. Nezvanično je obavljao mesto šefa CIA za Balkan, a kao predstavnik ove obaveštajne službe predstavljao se organima MUP-a Srbije, od kojih je tražio saradnju.

Suština njegovog delovanja u Srbiji, kako je tada navodila Politika, bila je usmerena na izbor osoba koje su bile pogodne za prikupljanje podataka od interesa za američku administraciju. Izvesno je da se Nejbor do hapšenja 2002. godine bavio obaveštajnom delatnošću koja je imala za cilj prikupljanje tajnih vojnih i drugih podataka, ličnim uvidom i preko agenturnih pozicija. Obaveštajne oslonce je birao u različitim strukturama, uglavnom među uticajnim osobama. Naše obaveštajne službe imaju podatke da je Nejbor, kao član jedne verske sekte, koristio svoje istomišljenike za prikupljanje obaveštajnih podataka.

Srđan Nogo sada tvrdi da se Neibor, živ i zdrav, sada nalazi u Sofiji, odakle rukovodi radom CIA i MI6 za Jugoistočnu Evropu.

srđan nogo - privatna sa fb
SRĐAN NOGO / privatna arhiva

Ako je Nejbor mrtav od 2002. godine odakle onda pasoš za njega na ime Terens Majkl Hovs izdat 13.01.2003. godine?!

Džon Nejbor - pasoš
Foto: Srđan Nogo, fb / Novinar.rs

Nejbor stoji iza afera trgovine oružjem, i objavljenog snimka “ruskog” diplomate. Njegova uloga u ovom je naravno veća od organizovanja i pokretanja ovih afera, i to će tek isplivati – nagoveštava Srđan Nogo i dalje navodi – Nejbor je malko nervozan, jer moje objave razotkrivaju njegov identitet i rad.

Iako me svi mediji ignorišu, i ne smeju da spomenu ove činjenice, i iako je angažovana plejada političara da zatrpa ovu temu, već je napravljen veliki problem, i jasno je da je priča provaljena i da se ruši – objavljuje Srđan Nogo, poziva domaće službe bezbednosti na reagovanje i najavljuje nastavak ove priče o ovom, nadasve, veoma aktivnom šijunu na Balkanu…

Srđan Nogo / Džon Nejbor
Foto: Srđan Nogo, fb / Novinar.rs

Novinar.rs / I.Đ.

 

 

Urednik

Next Post

Na današnji dan je ubijen Džon F. Kenedi

Pet nov 22 , 2019
Na današnji dan je ubijen Džon F. Kenedi Džona F. Kenedija održao je govor o medijima i tajnim društvima 27. aprila 1961. godine, u prostorima poznatog hotela Astoria u Njujorku, […]
%d bloggers like this: