Sijarto: Zapadne kolege u EU su dvolične

Sijarto: Zapadne kolege u EU su dvolične

Helsinki — Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto je na zasedanju ministara EU u Helsinkiju izjavio da se Budimpešta zalaže za “brzo proširivanje EU” .

“Ali iskreno, vrlo iskreno”, predočio je mađarski ministar, “moje iskustvo govori da neki od mojih kolega na zapadu Evropske unije samo govore o proširivanju, ali kad se dođe do odlučivanja oni su obično protiv”.

Sijarto je naglasio da je to “pošteno govoreći dvoličnost” i rekao da to Mađarsku veoma brine, jer je ona u susedstvu sa Zapadnim Balkanom i znatno više je svesna “važnosti uključivanja zapadnobalkanskih zemalja u članstvo EU”.

“Mi veoma žalimo zbog toga što su naši zapadni partneri dvolični prema proširivanju”, zaključio je šef mađarske diplomatije.

Evropski komesar Johanes Han je uoči razgovora ministara inostranih poslova EU i Zapadnog Balkana podvukao da je “rešenje, odnosno povoljan rezultat ishod dijaloga Srbije i Kosova, skoro presudan za evropsku perspektivu celog regiona”.

Han je ponovo istakao stav EU da je zato “bitno da se povuku carine (Prištine na robu iz Srbije), jer je to protivno duhu Unije…jer je u pitanju jedinstveno tržište”.

Evropski komesar je primetio i da Srbija mora da obustavi napore za povlačenje priznanja Kosova, uz ocenu da “obe strane treba da učine korake jedni ka drugima i može se naći rešenje koje nije nemoguće”.

Sijarto: Zapadne kolege u EU su dvolične

On je ocenio da će posle izbora na Kosovu “situacija biti jasnija” i dodao da se nada da će s novim osobljem u EU moći da se krene u završnu fazu pregovora.

Na pitanje novinara kako gleda na nameru Srbije da “potpiše trgovinski sporazum sa proruskim blokom”, Peka Haavisto, šef diplomatije Finske, predsedavajuće EU, je uzvratio da “svaka zemlja na Zapadnom Balkanu ima svoju specifičnu situaciju” i rekao da Finska smatra da je “najvažnije da se proces proširivanja nastavi”.

Finski ministar je istakao da bi zato bilo dobro da se sagleda i pitanje davanja datuma početka pregovora o članstvu sa Skopljem i Tiranom, napomenuvši da je “Severna Makedonija učinila mnogo napora da izdejstvuje početak pregovora”.

“Mada mi danas svi govorimo o Bregzitu i”, primetio je Haavisto, “vrlo je lako zaboraviti zapadnobalkanske zemlje koje žele da postanu članice Evropske unije”.

Slovački ministar Miroslav Lajčak je bio mišljenja da kad je reč o potpisivanju Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom, Srbija mora da se opredeli.

“Ako ste ozbiljno opredeljeni za Evropu (EU), onda treba da sledite politička opredeljenja koja vas tome i vode, a ovaj potez nije jedan od tih”, smatra Lačak.

Izvor: B92

Urednik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Next Post

AP: Srbija započela pregovore o prijemu u EU 2014. ali je postigla mali napredak

Pet avg 30 , 2019
AP: Srbija započela pregovore o prijemu u EU 2014.ali je postigla mali napredak Ministri spoljnih poslova Evropske unije su danas „pozvali Srbiju da ne skrene s puta ka članstvu u […]
AP: Srbija započela pregovore o prijemu u EU 2014. ali je postigla mali napredak