Od 4 kandidata za premijera Kosova – 3 bivši komandanti OVK

Od 4 kandidata za premijera Kosova – 3 bivši komandanti OVK

U dosadašnjem procesu priprema za vanredne parlamentarne izbore na Kosovu utvrđena je kandidatura četiri kandidata za mandatara nove vlade Kosova.

Od toga su trojica muškarci i bivši komandanti Oslobodilačke vojske Kosova i jedna žena koja je po profesiji univerzitetski profesor.

Od 4 kandidata za premijera Kosova - 3 bivši komandanti OVK
Ilustracija, Foto: Wikipedia

Kandidati za premijera su Kadri Veselji iz Demokratske partije Kosova (DPK), Ramuš Haradinaj iz koalicije Alijanse za budućnost Kosova (ABK) i Socijaldemokratske partije Kosova, Famir Ljimaj kao kandidat koalicije Socijaldemokratska inicijative (SDIK), Alijanse novo Kosovo (ANK) i Partije pravde (PP) i Vjosa Osmani, iz Demokratskog saveza Kosova (DSK).

Kadri Veselji (51) je predsednik DPK i do sada je u dva mandata obavljao i funkciju predsednika kosovskog parlamenta.

Priština: Usvojena rezolucija o "Genocidu Srbije na Kosovu"
Screenshot

Veselji je jedan od osnivača bivše Oslobodilačke vojske Kosova, a posle rata na Kosovu bio je rukovodilac Obaveštajne službe Kosova koja je proizašla iz bivše OVK.

Trenutno je na doktorskim studijama u Sloveniji.

Najmlađa među kandidatima za premijera je Vjosa Osmani (37) koja je doktor pravnih nauka i profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Prištini, na R.I.T Kosovo i na Univerzitetu u Pitsburgu, u SAD.

Od 4 kandidata za premijera Kosova - 3 bivši komandanti OVK
Screenshot

Bila je poslanica u tri poslednja saziva Skupštine Kosova, a prethodno šefica osoblja predsednika Kosova kada je tu funkciju obavljao Fatmir Sejdiju.

Na poslednjim izborima za poslanike Skupštine Kosova Vjosa Osmani je sa 60.000 glasova postigla najbolji rezultat medju ženama.

U poslednjem sazivu Skupštine Kosova je bila predsednica skupštinskog Odbora za spoljne poslove, dijasporu i strateške investicije.

Od 4 kandidata za premijera Kosova – 3 bivši komandanti OVK

Ramuš Haradinaj (51), premijer u ostavci i lider ABK, bio je jedan od najpoznatijih komandanata bivše Oslobodilačke vojske Kosova zadužen za operativnu zonu Dukađini.

Zapad hoće novu vladu bez izbora i Haradinaja
Screenshot

Bio je premijer Kosova u mandatu 2004. do 6. marta 2005 godine, kada je podneo ostavku i dobrovoljno otišao u Haški tribunal, nakon što je dan ranije dobio optužnicu za navodne ratne zločine.

U dva suđenja pred Haškim tribunalom Haradinaj je oslobođen svih optužbi.

Za premijera je ponovo izabran 2017. godine i ostavku je ponovo podneo kada je dobio poziv od Specijalnog suda da se pred tužilaštvom pojavi u svojstvu osumnjičenog.

Kandidat Socijaldemokratske inicijative, ANK i Partije pravde Fatmir Ljimaj (48) je zamenik premijera u ostavci.

Od 4 kandidata za premijera Kosova - 3 bivši komandanti OVK

I on je bio jedan od najpoznatijih komandanata bivše OVK. Posle rata jedan je od osnivača Demokratske partije Kosova, koju je napustio 2015. godine, kada je formirao stranku na čijem je čelu.

Ljimaj je takođe bio optužen za ratne zločine pred Haškim tribunalom ali je oslobođen svih optužbi. I na Kosovu je nekoliko puta bio optuživan za korupciju i za ratne zločine, ali je takođe oslobođen svih optužbi.

Magistar je pravnih nauka.

Izvor: B92

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Jelena Đoković će od svog mleka praviti sapun

Čet avg 29 , 2019
Jelena Đoković će od svog mleka praviti sapun Jelena Đoković, supruga Novaka Đokovića odlučila se za potez o kom bruji svet, piše Svet… Naime, ona je odlučila da svoje majčino mleko zamrzne […]
%d bloggers like this: