Dačić: Najmanje pet zemalja će povući priznanje Kosova

Dačić: Najmanje pet zemalja će povući priznanje Kosova

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je završeno učešće srpske delegacije na Generalnoj skupštini UN u Njujorku i da je Srbija ojačala svoj ugled i međunarodnu poziciju, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Dačić: Podnosim ostavku ako Kosovo uđe u Interpol
Screenshot

„Predsednik (Srbije Aleksandar Vučić) i ja smo imali sastanke sa predstavnicima 92 zemlje i sa predstavnicima više od 20 međunarodnih i regionalnih organizacija. U proseku smo imali 25-30 sastanaka dnevno“, rekao je Dačić.

Ministar je rekao da je „svima postalo jasno da je Srbija ojačala svoj ugled i međunarodnu poziciju“ i dodao da je sam govor Vučića „bio je izuzetno dobro propraćen i primljen“.

Dačić je naveo niz susreta koji su on i Vučić imali, među kojima sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom, kao i sa predstavnicima američke administracije među kojima sa Metjuom Palmerom i Filipom Rikerom.

„Jedan od ciljeva bio je da razgovaramo sa zemljama koje su priznale Kosovo, da one preispitaju svoje odluke. Sa velikom sigurnošću mogu da kažem da će najmanje pet zemalja suspendovati priznanje Kosova do kraja godine“, rekao je Dačić.

Dačić: Najmanje pet zemalja će povući priznanje Kosova

Dačić: Najmanje pet zemalja će povući priznanje Kosova
Foto: BETAPHOTO MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE Ognjen Stevanović

Srpski ministar je dodao da je cilj bio i da se „osnaže prijatelji da ostanu na principu nepriznavanja Kosova i poštuju teritorijalni integritet Srbije“.

„Kada je reč o regionalnim pitanjima, jedan od ciljeva je bio da se Srbija nametne sa svojim inicijativama kao regionalni faktor stabilnosti, pomirenja, kao lider u regionu“, rekao je Dačić.

„Dakle mogu da kažem da smo postigli izvanredan uspeh, da smo dobro funkcionisali kao tim i da ćemo nastaviti sa ovakvom zajedničkom spoljnom politikom i uspešnim predstavljanjem naše zemlje i u narednom periodu“, izjavio je Dačić na kraju boravka u Njujorku, dodaje se u saopštenju.

Beta

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Rističević: Seosko stanovništvo stari, treba ga negovati

pet sep 27 , 2019
Rističević: Seosko stanovništvo stari, treba ga negovati Predsednik Odbora Skupštine Srbije za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Marijan Rističević rekao je danas u Vranju da je pitanje poljoprivrede i pitanje demografije […]
Rističević: Seosko stanovništvo stari, treba ga negovati

Tabloid – N

Novinar.rs

Pratite nas na Fejsbuku!


This will close in 15 seconds