Nemačka obeležava 75. godišnjicu zavere za ubistvo Hitlera

Nemačka obeležava 75. godišnjicu zavere za ubistvo Hitlera

BERLIN – Nemačka danas obeležava 75. godišnjicu najpoznatije zavere za ubistvo Adolfa Hitlera, u čast onima koji su se odupirali nacistima, a koji su decenijama bili stigmatizovani kao izdajnici, kao stubove moderne demokratije u zemlji, usred rastuće zabrinutosti o ponovnom oživljavanju krajnje desnice, preneo je AP.

Kancelarka Angela Merkel odala je počast pred godišnjicu pogubljenom vođi zavere pukovniku Klausu fon Štaufenbergu i njegovim kolegama zaverenicima i istakla njihovu važnost za modernu Nemačku.

“Samo ako shvatimo svoju prošlost, možemo izgraditi dobru budućnost”, rekla je ona.

Fon Štaufenberg je 20. jula 1944. godine pokušao da ubije Hitlera tako što je akten tašnu napunio eksplozivom.

Ušao je u salu za sastanke u njegovom štabu u Istočnoj Prusiji, u kojoj je Hitler bio prisutan, postavio tašnu ispod stola, izjavio da mora da obavi hitan telefonski poziv za Berlin i brzo napustio sobu.

Iako je četvoro ljudi ubijeno i skoro svi prisutni ranjeni, Hitler je bio samo lakše povređen pošto je bio zaštićen teškim konferencijskim stolom od hrastovine.

Fon Štaufenberg i njegovi kolege zaverenici pogubljeni su posle nekoliko sati.

“Oni koji su delovali 20. jula su nam primer, jer su pokazali da su sledili svoju savest i stavili pečat na deo nemačke istorije koja bi u protivnom bila definisana mrakom nacizma”, rekla je Merkelova prošle sedmice u svojoj nedeljnoj video poruci.

Izvor: RTV

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Vučić: Ovo je politički trik Haradinaja. Pustiće ga posle 48 sati (VIDEO)

sub jul 20 , 2019
Vučić: Ovo je politički trik Haradinaja. Pustiće ga posle 48 sati (VIDEO) Beograd — Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao je konferenciju za medije povodom reakcije na ostavku Ramuša Haradinaja i […]