Druže Tito, srećan ti rođendan!

Druže Tito, srećan ti rođendan!

Dragi druže Tito, želimo ti da nam živiš 120 godina – ovo je najčešća rođendanska želja Josipu Brozu, otkrivaju nam u Muzeju Jugoslavije. Kako se nekada obeležavao 25. maj, a gde će danas maršalov rođendan proslaviti njegovi omladinci?

Već pola veka drugarica Mira nema dilemu gde će provesti 25. maj. I danas proslavlja Titov rođendan, baš kao što je to činila nekada. Još čuva uspomenu iz 1970. kada je kao jedna od retkih privilegovanih prisustvovala njegovoj rođendanskoj zabavi.

Već pola veka drugarica Mira nema dilemu gde će provesti 25. maj. I danas proslavlja Titov rođendan, baš kao što je to činila nekada. Još čuva uspomenu iz 1970. kada je kao jedna od retkih privilegovanih prisustvovala njegovoj rođendanskoj zabavi.

„Prvi put kada sam se srela sa drugom Titom u Domu omladine, to je bilo nešto posebno. I dan danas kada se setim, tu toplinu u boji glasa. Naravno da čovek ima tremu, ali kada je progovorio, to je sve nestalo, istopilo se“, kaže predsednica Udruženja komunista Jugoslavije u Srbiji Mira Tokanović i dodaje da njena organizacija baš kao i ona sve značajne praznike i datume iz istorije Jugoslavije obeležavaju.

A da obeleži i dan njegove mladosti priprema se i Pančevac Nenad Bjeloš.

„Ove godine smo 4. maja bili u Kući cveća, a sada je između nas pao dogovor, nas nekolicine koji budemo mogli, ići ćemo u Kumrovec“, otkriva Nenad Bjeloš iz Jugoslovenskog pokreta „Tito“.

Na pitanje kako pamti ovaj dan iz mladosti Bjeloš odgovara: „Kako mogu da ga pamtim kada sam bio učesnik devet radnih akcija, omladinac, aktivista, i sve ostalo i učestvovao u realizaciji istih praznika.“

Bjeloš se ponosi što je bio Titov omladinac, ali zato Nenad Karajlić 25. maj pamtiće što nikada nije dobio šansu da učestvuvuje na sletu.

Druže Tito, srećan ti rođendan!
Stadion JNA 1969. godine

„Mi smo skrajnuti bili sa svih puteva. Mi smo živeli u Sarajevu i to smo mogli gledati samo na televiziji. Jednom se sećam da je par naših drugara iz osnovne škole bilo dobilo poziv da odu u Beograd i to je bilo kao da su osvojili Olimpijske igre“, seća se muzičar doktor Nele Karajlić.

I tako se osećalo skoro deset miliona omladinaca, koliko ih je nosilo štafetu za četiri decenije. Prva je krenula 1945. na inicijativu kragujevačke omladine.

Sve do 1957. zvala se Titova štafeta. A od tada rođendan najvećeg Jugoslovena počinje da se slavi, uz sletove na stadionu JNA, i pod zvaničnim nazivom Dan mladosti.

Umesto 25. maja kada se uobičajeno slavio njegov rođendan, Josip Broz Tito svećice rođendanske svećice trebalo je da duva 7. maja. Kako je u periodu ilegale koristio dvojna dokumenta tako je i posle Drugog svetskog rata ostao zabeležen ovaj drugi datum rođenja 25. maja kada je čitava Jugoslavija sa njim slavila rođendan.

I zato mnogi koji su tada doživotnom predsedniku pisali čestitke želeći dug život i dobro zdravlje na današnji dan se neizostavno zapute u Kuću cveća. Titov grob godišnje poseti oko 150.000 ljudi, a najveća poseta je baš 25. maja.

„Dolaze iz svih republika, zaista ne možemo izdvojiti republike koje prednjače, i dolaze jer i dalje neguju sećanje na Jugoslaviju čak i dalje donose štafete što je zanimljivo“, kaže Sara Sopić, kustos Muzeja Jugoslavije.

Dodaje da se 90-ih kada se režim promenio dolazak u Muzej Jugoslavije tumačio kao podrška komunističkom režimu, ali da od 1996. broj poseta raste.

Više od tri decenije otkako se zvanično ne slavi Dan mladosti interesovanje za Tita ne prestaje. Kustosi kažu da osim vremešnih jugonostalgičara koji drugu predsedniku i dalje donose poklone, na njegov rođendan dolazi sve češće i mladi.

Izvor: RTS/ Jelena Nikolić

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Test za EU: Zašto je na ovim evropskim izborima ulog toliko veliki?

Sub maj 25 , 2019
Test za EU: Zašto je na ovim evropskim izborima ulog toliko veliki? Brisel — Agencija AP ocenjuje da je na ovogodišnjim evropskim izborima ulog “posebno veliki”. Na izborima za Evropski […]
Test za EU: Zašto je na ovim evropskim izborima ulog toliko veliki?
%d bloggers like this: