Marica Stojković: Zašto se on povlači u sebe?

Marica Stojković: Zašto se on povlači u sebe?

Zašto se neki muškarci, kada im je teško, povlače u sebe? Zašto je to tako?

Zar nije isto i sa decom i ženama? Pa svi se mogu ponekad povuci u sebe!

Marica Stojković: Zašto se on povlači u sebe?
Piše: Marica Stojković

Odgovor leži u naučenom obrascu ponašanja, najverovatnije još u detinjstvu.

Npr. kada se dete ne ponaša kako bi roditelji želeli,  juri, viče, beži, a zapravo traži ljubav i pažnju roditelja, oni obično krenu sa kritikama, batinama, pretnjama. To što ono dobije nije ono što traži, što mu je potrebno, u datoj situaciji. Tako nauči da je možda bolje da se povuče u sebe.

Inače, ono čega ima dovoljno u detinjstvu, čovek neće silno želeti kasnije u životu. Npr. ako je dete dobilo potrebnu roditeljsku ljubav izrasta u samodovoljnog čoveka, a ne čoveka koji je željan ljubavi  ili stalno sa osećajem uskraćenosti za ljubav drugih ljudi.

Ako bi, kada mu je teško, kada proživljava bol, stres i patnju, bio otvoren i govorio o tome, on se pita da li bi dobio željenu reakciju i podršku. Ako nije siguran u to, lakše mu je da se zatvori u sebe i ne priča ni sa kim.

Ako je takva situacija u partnerskom odnosu, da se jedan od partnera ,,zatvara” kada proživljava neki gubitak, neuspeh, tešku situaciju, to je znak da nije dovoljno izgradjena međusobna bliskost, otvorenost i razumevanje. Vi ne znate šta zapravo treba, a šta ne treba vašem partneru. Npr. ne treba davati savete, žaliti ga, pametovati, kritikovati…

Marica Stojković: Zašto se on povlači u sebe?

Isto je i sa decom!

Kada u roditeljima ne vide svoje saveznike, kada jedan ili oba roditelja nisu na njihovoj strani, oni neće pričati otvoreno o svojim problemima, neće ih deliti sa njima. Možda će sačuvati bliskost i otvorenost sa jednim od roditelja  a sa drugim ne, jer smatraju da je besmisleno pričati sa njim i da neće dobiti razumevanje koje im je potrebno.

Dakle, pitajte vašeg partnera šta mu je potrebno u teškim situacijama kao vaša podrška, a šta je ono što mu neće pomoći. Tako možete unaprediti i sebe i svoje odnose sa drugima.

Izvod iz odgovora psihologa Jaroslava Samoilova

Izvor: mac-lifecoaching

Marica Stojković je diplomirani psiholog i  licencirani stručni saradnik u školi.  

Član  je Društva psihologa Srbije,  sertifikovana za napredni nivo psihološkog savetovanja u REBT pridruženom trening centru Instituta Albert Elis iz Njujorka (u Beogradu), master nivo praktičara za lifecoaching pomoću tehnologije Metaforičkih asocijativnih karata (MAK).

Konsultant je na ruskom sajtu ,,Efikasne onlajn konsultacije diplomaca škole Konstantina Davlatova“.

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Porošenko optužen da je odneo sve ključne servere sa poverljivim informacijama

čet maj 30 , 2019
Porošenko optužen da je odneo sve ključne servere sa poverljivim informacijama Manje od dve nedelje od dolaska na vlasti, saradnici novog predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog otkrili su da je njegov […]
Porošenko optužen da je odneo sve ključne servere sa poverljivim informacijama

Novinar.rs

Pratite nas na Fejsbuku!


This will close in 10 seconds