Da li ste zavisni od ljubavi?

Da li ste zavisni od ljubavi?

Da li znate da osim zavisnosti od hrane, pića, droge, kompjuterskih igara itd, postoji i zavisnost od ljubavi?

Marica Stojković: Imali ste težak period i on nije bio uz Vas... Šta Vam nije jasno?
Piše: Marica Stojković

Poređenje karakteristika ljubavi i nezdrave zavisnosti (prema M. Batije, 1997):

Ljubav / Zavisnost od ljubavi

1. Postoji prostor za duhovni rast i želja za duhovnim rastom partnera, dok je zavisnost zasnovana na sigurnsti i udobnosti; Intenzitet potreba i nezajažljivost se koristi kao dokaz ljubavi, koja u stvarnosti može biti strah, nepoverenje, usamljenost.

2. Odvojena interesovanja; svaki partner može imati svoje prijatelje; održavaju se i druge značajne veze i kontakti naspram potpunog učešća u životu partnera; ograničenja života u društvu, napuštanja starih prijatelja i interesovanja.

3. Partneri podstiču jedno drugo na lični rast, imaju poverenje u vlastitu vrednost naspram konstantne okupiranosti ponašanjem drugog, identifikacije i samopoštovanja koje zavisi od drugih ljudi tj. partnera.

Da li ste zavisni od ljubavi?
By Jack Mitchell, CC BY-SA 4.0, 

4. Poverenje, otvorenost naspram ljubomore, želje da se drugi poseduje kao imovina; strah od konkurencije, čuvanje ,,svog blaga”.

5. Nepovredivost i inegritet pojedinca se međusobno podržava naspram zadovoljavanja potreba jednog partnera lišavanjem onog drugog od necega sto mu je vazno, odustajanjem od sebe.

6. Želja da rizikujete i budete stvarni, onakvi kakvi jeste, naspram stremljenja ka apsolutnoj nepovredivosti, koja isključuje sve moguće rizike.

7. Postoji prostor za proučavanje osećaja kako unutar tako i izvan odnosa naspram sigurnosti kroz ponavljajuće, ritualne aktivnosti.

8. Sposobnost uživanja u samoći i pojedinačno naspram netolerancije na usamljenost, nemogućnost izdržavanja razdvajanja , čak i u konfliktu.

9. U slučaju prekida partner se čvrsto drži, dezintegracija se prihvata bez osećaja gubitka vlastite adekvatnosti i sopstvenog dostojanstva, žele jedno drugom i dalje dobro i mogu ostati prijatelji naspram gubitka apetita, anksioznosti, pospanosti, agonije osećanja; pojavljuje se oseáj neadekvatnosti, nisko samopoštovanje, često je pauza jednostrana odluka. Veza se završava uključivanjem nasilja, grubosti, često i mržnjom. Jedan pokušava da povredi drugog ili se služi manipulacijama da vrati partnera. Poricanje kao psihološki mehanizam odbrane, fantazije, nerealne procene jednog od partnera u odnosu. Traži se rešenje izvan sebe – konzumiranjem alkohola, droga, nalaženjem novog ljubavnika ili ljubavnice, promenom situacije.

Izvor: mac-lifecoaching

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Džon Bolton podneo ostavku na Trampov zahtev

sri sep 11 , 2019
Džon Bolton podneo ostavku na Trampov zahtev Džon Bolton, savetnik za nacionalnu bezbednost u Beloj kući podneo je ostavku na zahtev predsednika Donalda Trampa, koji je saopštio da je zatražio […]

Novinar.rs

Pratite nas na Fejsbuku!


This will close in 10 seconds