4 karakteristike koje nasleđujemo samo od majke!

Bez obzira da li beba liči na majku ili na oca, nauka kaže da je veća mogućnost da ove karakteristike nasledi od majke.

Pixabay

Od svojih roditelja nasleđujemo sve, od ponašanja do inteligencije. Iako je genetika složena stvar, istraživanja su pokazala da neke specifične osobine prisvajamo samo od mame.

Inteligencija

Veliko istraživanje Univerziteta u Glazgovu u kojem je ispitano više od 12.000 mladih ljudi u starosnom dobu od 14 do 22 godine, pokazalo je koji faktori utiču na inteligenciju, uključujući socio-ekonomski status i obrazovanje. Rezulati su pokazali da je najveći genetski uticaj imala majka. Njihov koeficijent inteligencije varirao je samo u proseku 15 bodova u odnosu na mame.

4 karakteristike koje nasleđujemo samo od majke!

Obrasci i navike spavanja

Istraživanje objavljeno u časopisu „Sleep Medicine“ prošle godine, utvrdilo je da mame prenose svoje navike spavanja na decu i da mališani čije mame imaju problem s nesanicom idu kasnije na spavanje i manje se odmaraju. Zanimljivo da naučnici nisu našli istu povezanost sa očevima.

Brzina starenja

Izgleda da geni naše mame utiču na brzinu starenja. Naučnici sa Instituta Max Plank otkrili su da DNK iz mitohondrija koji nasleđujemo isključivo od mame može delimično kontrolisati starenje. Studija je ipak obuhvatala miševe, a ne ljude, pa su svakako potrebna dalja istraživanja.

Prolazak kroz menopauzu

Doba u kojoj ćete prolaziti kroz menopauzu može biti nasleđena od vaše mame. Istraživanje iz 2011. godine britanskog Instituta za istraživanje raka na preko 2.000 žena otkrilo je da se i ranija i kasnija menopauza (pre 45 godine i posle 55 godine) nasleđuje od porodice. Otkriveno je da žene čije su mame i sestre rano ili kasno prošle kroz menopauzu imaju šest puta veći rizik. Međutim, istraživački tim je naglasio da nije bitna samo genetika, jer i stil života takođe može da igra veliku ulogu. Na primer, žene koje puše obično prolaze kroz menopauzu dve godine ranije.

Vesti online, Stil

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Novinar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Next Post

Predsednik Bugarske: Bugarskoj su bitni njeni interesi, a ne pretnje Putina

Čet dec 12 , 2019
Predsednik Bugarske Rumen Radev prokomentarisao je reči ruskog predsednika Vladimira Putina da bi Rusija mogla da nađe alternativu Bugarskoj ako zemlja bude otezala sa izgradnjom gasovoda „Turski tok“. – Ne […]