Usamljenost u braku: Kako smo se udaljili od voljene osobe i zašto se osećamo kao samac u bračnoj zajednici?

Ako se bojiš usamljenosti, ne ženi se – reči su slavnog ruskog pisca Antona Pavloviča Čehova. Da li je moguće izbeći emotivnu udaljenost u braku ili do toga neminovno dolazi kad-tad, bez obzira na to koliko se partneri trude da neguju odnos?

Često smo u prilici da čujemo da je usamljenost udvoje gora nego biti sam. Istina je da živimo u doba otuđenosti u kome sve manje imamo vremena za bliske osobe, ali zar brak ne bi trebalo da bude jedino sigurno skrovište od usamljenosti? Neprobojna brana i čuvar našeg intimnog sveta. U kom trenutku su “presušile” reči i emocije, nestala bliskost, radovanje zajedničkim planovima, putovanjima, uspesima..? Da li nas je ljubav previše uljuljkala, pa smo nesmotreno upali u klopku iz koje se teško izlazi. Kako smo se udaljili od voljene osobe i zašto se čovek ponekad oseća kao samac u braku?

pixabay.com

Foto: Ilustracija

– Nemogućnost da delimo sadržaje iz najintimnijeg života vremenom može da stvori emocionalnu distancu i da dovede do fizičkog, intelektualnog ili emocionalnog udaljavanja – kaže za “Život plus” psiholog i psihoterapeut Maja Pavlov.

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Koordinator RIK-a i vozači na putu ka Beogradu, na Merdaru zaplenjeni kamioni sa izbornim materijalom

Sub jan 15 , 2022
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je jutros da su koordinator RIK-a Marko Janković i trojica vozača, koji su prevozili referendumski materijal, a koji su sinoć privedeni […]
%d bloggers like this: