Sigurnost prilikom online kupovine

Sigurnost prilikom online kupovine

Sigurnost prilikom online kupovine
Pixabay

Korišćenje intereneta smo uključili u svakovnevicu kada su u pitanju različite oblasti našeg delovanja i uticaja. Sve popularnija aktivnost na internetu, koja na pravi način oslikava epitet korisnog, koji mu je dodeljen, je online kupovina.

Na internetu možemo naći sve, od igle do lokomotive, a većinu toga zapravo možemo i kupiti. Međutim, kada se nađemo u situaciji da ostavimo lične podatke, a često i da platimo pre nego što dobijemo željeni prozivod, javlja se sumnja i često se se tu povlačimo i odustajemo od kupovine.

Ipak, ne bi trebalo da nas strah od nepoznatog spreči da olakšamo sebi svakodnevicu kupovinom nekih prozivoda preko interneta. Svakako, oprez nikada nije na odmet, zato možete pratiti neka jednostavna uputstva prilikom online kupovine kako biste se postarali da ona bude što sigurnija.

Kupujte preko oficijalnih sajtova određenih brenodva

Kada je reč o garderobi pre svega, ali i drugim proizovodima koje možemo pronaći po tržnim centrima i radnjama širom grada, veliki broj brendova ima svoje online prodavnice. Tako možete otići na oficijalni sajt željenog brenda i na taj način pregledati ponudu, bez ustajanja iz fotelje. Primera radi, ukoliko vam je potreban veš, možete posetiti sajt brenda Extreme Intimo Srbija, pogledati ponudu, a potom i naručiti željeni proizvod.

Ovakva kupovina ima svoje prednosti jer izbegavate gužve u radnjama, a mnogi brendovi nude popust i posebne pogodnosti za online kupce. Osim toga, popularni brendovi ulivaju određeno poverenje, pa ćete se osećati sigurnije prilikom ovakve kupovine.

Koristite zvanične platforme za online kupovinu

Sigurno ste bar jednom čuli za Amazon, eBay, Aliexpress, a reč je o najvećim svetskim online prodavnicama, u kojima svakodnevno pazari čitava planeta. Dugogodišnji uspeh ovih kompanija i veliki broj zadovoljnih potrošača svedoči o bezbednosti kupovine koju garantuju.

Tamo ćete pronaći prilično kvalitetne i skupe prozivode, ali i đinđuve i stinice po veoma niskim cenama, i zaista, sve funkcioniše po principu koliko para toliko muzike. Za ove platforme u većini slučajeva plaćanje se vrši putem platnih kartica koje imaju mogućnost plaćanja u inostranstvu, poput Master kartice.

Na domaćem tržištu posebno su popularne platforme za online kupovinu polovnih stvari. Najveća prednost ovakvih sajtova je ušteda novca prilikom kupovine. Ono što treba znati je da neke od ovih platformi funkcionišu po principu da možete i kupiti ali i prodati stvari, što daje dvostruki benefit korisniku.

Sigurnost prilikom online kupovine
Pixabay

Sigurnost prilikom online kupovine

Kako proveriti bezbednost nepouzdanih sajtova?

Pretraživali ste internet i baš to što vam je potrebno našli ste na nekom potpuno nepoznatom sajtu. Niko u vašoj okolini nije imao iskustva sa kupovinom na istom, a ni vi pre toga niste imali priliku da čujete za njega. Ipak, postoji način da ispitate koliko je pouzdan sajt koji ste pronašli, i da li kupovinu preko njega treba uzeti u razmatranje.

Evo na šta bi trebalo obratiti pažnju.

  • Kako biste videli da li je prenos podataka prikladno zaštićen potražite ikonicu katanca pored URL adrese, i koristite HTTPS i SSL protokole kada ste na internetu.
  • Proverite da li stranica koristi potpunu verifikaciju (Verified by Visa/MasterCard Cesure Code), i zaobiđite je ukoliko ne koristi
  • Ukoliko stranica traži da pošaljete podatke o kartici u nezaštićenoj eletronskoj pošti, kao garanciju, to je takođe nebezbedno.
  • Proveravajte trajna plaćanja. Pre nego što pošaljete podatke o svojoj kreditnoj kartici za plaćanje trajnih usluga preko interneta, saznajte kako možete prekinuti tu uslugu, u slučaju da se predomislite nakon online kupovine

Kako pristupiti kupovini preko društenih mreža?

Profili na društvenim mrežama su naše malo parče interneta za online oglašavanje, koja nam služi da predstavimo ono što želimo. Neki su to iskoristili kako bi besplatno i jednostavno oformili svoju platformu za online prodaju proizvoda, pa čak i za kreiranje biznisa.

Sve je veći broj profila putem kojih se prodaje garderoba, ali i knjige, slike, lampe, ručno rađeni proizvodi, i još mnogo toga. Razmena ovde funkcioniše po principu neposrednog kontakta sa prodavcem, kada ugovorite koji prozivod će vam poslati, a koliko ćete vi to platiti.

Prilikom ovakve kupovine veoma je značajno da ugovorite plaćanje pouzećem, jer vam je to jedina garancija da će vam stići željena roba. Takođe, proverite da li postoji mogućnost zamene, a i za ovaj način kupovine mnogo je bolje opredeliti se za profile sa kojima su ljudi u vašem okruženju već imali iskustva.

Ako ste rešeni da se snađete u online svetu, i prilagodite uslovima kupovine putem interneta, vremenom ćete se ispraksovati skupljajući iskustva sa različitih sajtova, i online kupovina će vam postati kao i običan odlazak do prodavnice.

Nataša Samac

Urednik

Vaš komentar

Next Post

IFIMES: Zašto je Rusija zadovoljna sa Brexitom?

Sre feb 26 , 2020
IFIMES: Zašto je Rusija zadovoljna sa Brexitom? Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, Slovenija, redovno analizira događanja na Bliskom istoku i Balkanu.Pnina Shuker,jeistraživačica (Neubauerova  stipendistka) na INSS – […]
%d bloggers like this: