Dušan Delić, od Čuruga preko Novog Sada do vojvode od Čikaga: Život je čudo

1

Dušan Delić, od Čuruga preko Novog Sada do vojvode od Čikaga: Život je čudo

Pesma „Novi Sade grade mili“ čiji su laloški taktovi osvojili srca korisnika Jutjuba, bila bi još jedna u moru sličnih himni Novog Sada, da nije reč o numeri koja je napisana i objavljena u Čikagu, a koju potpisuje Duke Dušan Delić, koji se afirmisao kao pop i bluz pevač u „vetrovitom gradu“.

Numera koje opisuju Novi Sad ima mnogo, ali ova je posebna i izdvaja se nostalgijom za srpskom Atinom, kojom je predivno obojena.

Umetnik Duke Dušan Delić , poznatiji kao Duke of Chicago, nastanjen je u SAD, u Čikagu, u koji je došao iz Novog Sada 1991. godine.

Detinjstvo je proveo u Čurugu, a kao student na Teološkom fakultetu u Beogradu, sa izuzetnim talentom za umetnost, biva zapažen po ilustracijama portreta, dok je beležio filozofske i teološke misli svojih profesora, koji su to zapazili i po čijoj preporuci odlazi u Grčku na specijalizaciju ikonografije…

Kao slikar, ikonograf, 1991. godine odlazi u SAD, gde na Kongresu Srba u Čikagu, u hotelu „Hajat“, izlaže svoje ikone, koje su u to vreme za mnoge posetioce bila umetnička atrakcija, pa je na toj izložbi dobio mnogobrojne porudžbine, kao i ponudu za posao ilustratora u američkoj advertajzing kompaniji…

Tako je počeo novi umetnički život u Americi, gde uspeva svojim talentom i požrtvovanim radom da obezbedi komforan život za svoju porodicu, a svoju karijeru podigne na najviši stepen, gde su mu klijenti bili; Marlboro, Playboy, McDonalds, Kraft, Sony, NDB i mnoge druge vodeće svetske kompanije…

Dušan Delić, od Čuruga preko Novog Sada do vojvode od Čikaga: Život je čudo

Dušan Delić, od Čuruga preko Novog Sada do vojvode od Čikaga: Život je čudo

U muzički zivot ulazi kao član „Chicago Black Buls Benda„, sa kojima je imao više zapaženih nastupa, a prvi zajednički video – hit „Himna Novaka Đokovića’’ na Jutjubu videlo je više od pola miliona posetilaca.

Odlaskom jednog člana u New York, bend prestaje sa radom a Duke Dušan Delić, pod umetničkim imenom DUKE OF CHICAGO, nastavlja na radu svoga duplog CD-a ‘’SVETSKO KOLO’’, na kome je radio pune tri godine, u studiju Vladimira Prljića Prlje, u Čikagu…

U svojim pesmama Dušan iskazuje čežnju za svojom domovinom Srbijom, kroz slike sećanja na svoj život u Srbiji, svoju familiju i oca koga je rano izgubio, kao i slike Čuruga u kom je odrastao, te Novog Sada u kom je živeo, pre nego što je krenuo u svet.

Sve pesme ukupno 16, kao i video spotove mozete čuti na Jutjubu. Većinu od spotova uradio je sam Duke Dušan Delić…

Posle svoga prvoga albuma “Svetsko Kolo“ koji je svakako bio zapažen kao prvi dupli album u pop-evergrin žanru, urađen u dijaspori, Duke je uradio i drugi album. “Baby i Know What Love is“ je dupli album sa 20 pesama kojim preovlađuju najnoviji svetski zvuci u tehno, hip-hop i rep žanru…

Duke je izbacio i nekoliko singlova kao sto su hitovi “Kazanova“ i “Mi Casa Su Casa“ itd…

Upoznajte Dušana predivnom i toplom pričom dokumntarca „Život je čudo“

Dušana Delića i kako je sarađivati sa njim opisao njegov prijatelj i menadžer Dragan Vlajsavljević, verovatno naš najbolji menadžer i producent “s’ one strane bare”.

“Teško je pisati o liku i delu Dušana Delića. On je toliko raznovrstan i svestran, da morate biti dobar poznavaoc područja o kojem želite pisati o njemu.

Kao muzički menadžer, ja ću se zadržati na Dukiju kao svestranom muzičaru. Već dosta vremena poznajem Dukija, družim se i sarađujem sa njim. Počašćen sam što mi Duki svaki novi muzički projekat prvom prezentuje i očekuje od mene neko mišljenje, a mi smo u takvim odnosima, da se mišljenja saopštavaju u svim oblicima: i lepa i ona manje lepa.

Dušan Delić, od Čuruga preko Novog Sada do vojvode od Čikaga: Život je čudo
Dragan Vlajsavljević

Interesantan je i kao muzičar, i kompozitor ili tekstopisac, i aranžer, i izvođač, i ton majstor…

Sve Dule može da napravi i to na visokom nivou – sam, i to je njegova veličina i snaga.

A o njegovim žanrovima da ne govorim…

Ne dovodi se u opšte u pitanje ono čega se Duki uhvati: i narodna, i zabavna, i plesna i evergrin, i jazz i rep, house i techno… Duletu je svejedno, on za sve ima osećaj kao da je tom stilu već decenijama. Takav osećaj zadivljuje.

Duki stvara i kada spava. Toliko puta me je znao probuditi, toliko puta poziv u kasne sate (a on je u vremenskoj zoni 3 sata ispred mene)… Duki stvara i kada je za volanom, kada je na odmoru, kada je u Novom Sadu, Beogradu, u avionu. U njegovim ćelijama stalno se nesto dešava u stvaralačkom smislu. Pa čak onda kada je i u manastiru.

Čisti patriota koji sve više teži ka svome Čurugu, svojim Karlovcima, Vojvodini…

I trebao bi naći tamo svoje utočište, dok je još u snazi stvaranja. Mislim da bi tamo bio još produktivniji, njegove pesme umivale bi Dunav, Novi Sad, polja, salaše… Razvedrio bi on i nebo i ljude.

Duki je veliki potencijal i snaga a ovde je malo prostora i vremena pisati o njemu.”

Ovim rečima legendarnog muzičkog producenta Dragan Vlajsavljevića završavamo priču o našem vojvodi od Čikaga, Čuruga, Novog Sada i Srbije, a vama preporučujemo da se prepustite uživanju uz Dukijeve čarobne tonove.

M. Milovanović

Urednik

One thought on “Dušan Delić, od Čuruga preko Novog Sada do vojvode od Čikaga: Život je čudo

Vaš komentar

Next Post

Mudra vlast i fala bogu što nam je koliko toliko dobro

Sre jun 12 , 2019
Predlog naše mudre vlasti jeste da se u penziju ide sa 70 godina. Dakle, ako nam ne daj bože bude loše – da do nas doveze hitnu čovek od 70 […]
Mudra vlast i fala bogu što nam je koliko toliko dobro
%d bloggers like this: