Naučnici pronašli izgubljeni kontinent koji se “podvukao” ispod Balkana

Naučnici pronašli izgubljeni kontinent koji se “podvukao” ispod Balkana

Ugledni časopis Sajans (Science) objavio je članak o kontinentu nastalom pre više od 100 miliona godina, koji se prostirao današnjim prostorom od Alpa sve do Irana.

Naučnici su taj izgubljeni kontinent nazvali Velika Adrija (Greater Adria) jer se, pre nego što je u velikim tektonskim pomeranjima potonuo, najvećim delom nalazio na prostoru današnje Južne Europe. Pojednostavljeno, izgubljeni kontinent Velika Adrija (ili Veliki Jadran) nalazi se duboko ispod Balkana.

Velika Adrija se, tvrde stručnjaci, formirala pre gotovo četvrt milijarde godina kada se odvojila od južnog superkontinenta Gondvane, koji je tada na okupu držao današnju Afriku, Južnu Ameriku, Antarktik, Australiju, Indijski potkontinent i Arapsko poluostrvo.

Naučnici pronašli izgubljeni kontinent koji se “podvukao” ispod Balkana

Taj praistorijski kontinent je obuhvatao područja tridesetak današnjih zemalja, od Španije do Irana. Većinom je bio pod vodom iz koje je štrčao niz ogromnih stena, odnosno ostrva.

Bar tako tvrdi Douve van Hinsbergen, šef Katedre za paleogeografiju i globalnu tektoniku sa Odeljenja za geologiju Univerziteta u Utrehtu u Holandiji.

“Mediteranska regija je jednostavno – geološki nered. Sve je zakrivljeno, razlomljeno i razbacano”, rekao je Van Hinsbergen za časopis Sajans.

Velika Adrija, po njegovom tumačenju, bila je deo afričke tektonske ploče, da bi pre stotinu miliona godina počelo njeno “klizanje” i podvlačenje pod evroazijsku tektonsku ploču, odnosno pod današnju južnu Evropu.

IZVOR: B92, SCIENCE, NET.HR

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Talibani u Moskvi

sub sep 14 , 2019
Pregovarački tim avganistanskih talibana stigao je u petak u Moskvu, izjavio je njihov predstavnik. Oni su u Rusiji samo nekoliko dana nakon što je američki predsednik Donald Tramp izjavio da […]
Talibani u Moskvi