Za kulturu 0,73 odsto od ukupnog budžeta

Za kulturu 0,73 odsto od ukupnog budžeta

NKSS: Skandalozno smanjenje sredstava za kulturu, ispod jedan odsto budžeta

Skandalozno je i zabrinjavajuće smanjivanje procentualnog izdvajanja za kulturu na 0,73 odsto od ukupnog budžeta u Vladinom predlogu budžeta Republike Srbije za 2020. godinu, saopštio je Upravni odbor Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije.

Za kulturu 0,73 odsto od ukupnog budžeta
Ilustracija

U saopštenju se navodi da “država koja za svoju kulturu izdvaja najmanje po glavi stanovnika u regionu i čiji je budžet za kulturu manji od budžeta za kulturu gradova u okruženju, trebalo bi da ubrzano povećava ovaj budžet i omogući pristup i participaciju u kulturi svojim građanima i građankama”.

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije pozvala je kulturne radnike i radnice da dignu glas protiv marginalizacije uloge kulture u društvu i da se priključe kampanji “Minimum 1% za kulturu”. U saopštenju se navodi i da su izdvajanja za kulturu u poslednjih pet godina stalno bila ispod tog jednog procenta od ukupnog republičkog budžeta, pa je tako budžet za kulturu bio procentualno nešto veći za 2019. i 2017. godinu kada je iznosio 0,74 odsto budžeta.

Još manje novca procentualno u budžetu za kulturu bilo je 2015. – 0,70 procenata od ukupnog budžeta, zatim 2018. u kojoj je za kulturu bilo izdvojeno 0,64 odsto od ukupnog republičkog budžeta, a najmanje novca procentualno bilo je izdvojeno 2016. godine, kada je budžet za kulturu iznosio 0,62 odsto od ukupnog budžeta.

Beta

Urednik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Next Post

Aplikacija koja omogućava korisnicima da pevaju kao Fredi Merkjuri

Čet nov 14 , 2019
Grupa Queen je objavila aplikaciju u kojoj će obožavaoci legendarnog benda moći da uporede svoj glas sa glasom Fredija Merkjurija. Kako prenosi NME, aplikacija pod nazivom FreddieMeter će korisnicima pokazivati koliko […]
Nikad objavljena pesma Fredija Merkjurija iz 1986. Poslušajte je