Nobelove nagrade za književnost Olgi Tokarčuk za 2018. i Peteru Handkeu za 2019.

Nobelove nagrade za književnost Olgi Tokarčuk za 2018. i Peteru Handkeu za 2019.

Dobitnica Nobelove nagrade za književnost za 2018. godinu je poljska književnica Olga Tokarčuk, a dobitnik za 2019. austrijski je književnik Peter Handke, objavila je Švedska akademija.

Foto: Peter Hendke, By The original uploader was Mkleine at German Wikipedia. – Transferred from de.wikipedia to Commons., CC BY-SA 3.0, Olga Tokarczuk …, CC BY-SA 2.0,

Kako se ističe u obrazloženjima, Olga Tokarčuk nagrađena je za “narativnu imaginaciju koja enciklopedijskom strašću predstavlja prelaženje granica kao oblik života”, a Peter Handke za “uticajan rad koji lingvističkom inventivnošću istraživao periferiju i specifičnost ljudskog iskustva”.

Odluku o dodeli nagrade doneo je prošireni odbor u kojem su bila četiri člana Akademije i pet spoljnih stručnjaka.

Ove su godine dodeljene dve nagrade jer je Švedska akademija prošle godine, prvi put nakon sedamdeset godina, odlučila da odloži proglašenje dobitnika Nobelove nagrade za književnost zbog skandala vezanog za seksualno zlostavljanje.

Nagrada se dodeljuje od 1901.

Izvor: N1

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Ana Brnabić se učlanila u Srpsku naprednu stranku

čet okt 10 , 2019
Ana Brnabić se učlanila u Srpsku naprednu stranku Premijerka Srbije Ana Brnabić objavila je na svom Instagram nalogu da se učlanila u Srpsku naprednu stranku. Premijerka Srbije najavljivala je, nekoliko […]