Tužilaštva neće reagovati dok Jurić ne progovori, javnost ostaje zbunjena i uznemirena

Tužilaštva neće reagovati dok Jurić ne progovori, javnost ostaje zbunjena i uznemirena

Novosadsko i beogradsko Više javno tužilaštvo zasad neće reagovati na informacije koje je Igor Jurić izneo u javnosti o političaru pedofilu o kom ima saznanja, a razlog je po svemu sudeći manjak informacija koje je Jurić saopštio. Međutim, advokat kaže da se u ovakvim situacijama može očekivati rekacija republičkog javnog tužilaštva koje bi moglo da delegira koje tužilaštvo će se ovim slučajem baviti.

– Fondacija “Tijana Jurić”, na čijem čelu je Igor Jurić, nije podnosila krivičnu prijavu protiv političara pedofila vezano za zlostavljanje dece – rečeno je za “Blic” u Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu, a gotovo isti odgovor dobili smo i od beogradskog Višeg javnog tužilaštva.

Informacije koje su uznemirile građane već tri meseca kruže u javnosti, od kako je Jurić ispričao da poseduje određene dokaze o jednom političaru koji će učestvovati na predstojećim izborima, a koji se dovodi u vezu sa pedofilijom. Ti dokazi, po Jurićevom mišljenju, nisu dovoljno jaki da osumnjičenog zasigurno smeste iza rešetaka, što je prema njegovim rečima jedan od razloga zbog kog do sada ništa konkretno nije učinio.

Kako je i sam ispričao, poseduje “skrinšotove” sa video-snimaka sigurnosnih kamera na kojima se vidi političar sa detetom.

Redakcija “Blica” kontaktirala je tužilaštva u Beogradu i Novom Sadu i kako nam je rečeno, prijava koja se odnosi na ovaj slučaj ni u jednoj od tih institucija ne postoji, makar za sada, što objašnjava zbog čega se tužilaštva do sada nisu oglašavala.

Kao jedno od objašnjenja koje smo dobili, navodi se da informacije koje je Igor Jurić do sada podelio sa javnosti nisu dovoljno precizne, tako da nije jasno u kom mestu je došlo do incidenta i koje krivično delo je u pitanju, pa samim tim nije poznato ni koje tužilaštvo bi moglo biti nadležno.

Vučić: U Srbiji nema zaštićenih

Tužilaštva neće reagovati dok Jurić ne progovori, javnost ostaje zbunjena i uznemirena
Printscreen/ TV Pink

O navodima Igora Jurića da u Srbiji postoji uticajni političar koji je pedofil sinoć je govorio i predsednik Sbrije Aleksandar Vučić.

– Ono što je važno za ljude u Srbiji je da će naša država da garantuje sigurnost. Ako neko kaže: desilo se nešto… To se dešava u svakoj zemlji, ali smo spremni da reagujemo brzo. Ja pozivam nadležne državne organe, da nam kažu postoji li takav političar ili ne postoji. Ako postoji, da pokažemo Srbiji da nema zaštićenih – kazao je Vučić i dodao da ne želi da krtikuje Jurića.

Stefanović: Zamolio sam Jurića da nam da informacije

Tužilaštva neće reagovati dok Jurić ne progovori, javnost ostaje zbunjena i uznemirena
Screenshot/ N1

Ministar policije Nebojša Stefanović podsetio je danas da je od oktobra 2013. godine, kompletan krivičan postupak u rukama tužioca koji policiji mora da da nalog.

– Mi nismo dobili nikakav nalog. Jurić je rekao da ima neke dokaze o tome. Ne znamo da li postoje, ali ako postoje, pored toga što možemo u zemlji to da učinimo, možemo i u inostranstvu da zaštitimo i to dete i svedoke. Zamolio sam Jurića da nam da informacije. Mi to ne možemo da radimo već tužilac. Više puta sam poslao jasnu poruku, ne želim svađe i medijska prepucavanja. Potrebno je da Jurić kaže da li ima ili nema dokaza, a ako bude potrebe policija će u istom trenutku zaštititi tu porodicu. On je pokrenuo tu temu dva puta i kada je reakcija javnosti postala jača, on se povukao – istakao je Stefanović.

Ministar je dodao i da je najvažnije da se zna da li taj političar postoji ili ne, da nikom nije važno da li je blizak vlasti ili ne, da ako je to tačno mora biti uhapšen jer je javnost uznemirena.

– Ovde nema velikih priča, tog političara ili ima, pa ga hapsimo ili ga nema, pa da javnost zna da ga nema. Ovo uznemirava ljude i to treba rešiti – zaključio je Stefanović.

Advokat: Tužilaštvo dužno da preduzme radnje

Kako je za “Blic” objasnio advokat Nebojša Perović, tužilaštvo je dužno da preduzme radnje u zaštiti društvenog interesa.

– A društveni interes je da se spreči ili otkrije ma koje krivično delo i počinilac ma kojeg krivičnog dela i na bilo koji način da tužilaštvo ima indiciju da se izvršilo krivično delo dužni su da preduzmu radnje radi otkrivanja svih činjenica u vezi sa izvršenjem. Da li je u pitanju štampano ili elektronsko glasilo, a naročito ako je to nešto o čemu se već mesecima govori u javnosti, tužilaštvo preduzima svoje radnje tako što šalje nalog nadležnoj policijskoj stanici da od određenih lica prikupe obaveštenja o postojanju određenog krivičnog dela. Ukoliko se spori ko bi bio nadležan u konkretnom slučaju, jer nema mesta izvršenja krivičnog dela, onda bi od strane republičkog tužioca mogao da bude delegiran neko od tužilaštva da preduzme radnje – kaže advokat Perović.

Kako kaže, na osnovu onoga što mu je poznato, a što je izneto u javnost od strane Jurića, veruje da se Jurić posavetovao sa strukom i da je svestan da nema dovoljno dokaza.

– Na osnovu onoga što mi je poznato, a što je izneto u javnost od strane gospodina Jurića, očigledno je da isti ima određena saznanja za postojanje krivičnog dela, međutim, a verujem da se posavetovao i sa ljudima iz struke, da je svestan da nema dovoljno dokaza kojim bi potvrdio eventualnu krivičnu prijavu podnetu od strane njega ili pak možda od strane roditelja tog deteta, nije podneta iz razloga što sutra, ukoliko se ne dokaže krivično delo i protiv gospodina Jurića i protiv roditelja ili bilo kog trećeg lica koji bi podneo krivičnu prijavu, može se podneti krivična prijava za lažno prijavljivanje a za koje delo je zaprećena i zatvorska kazna, te verujem da iz tog razloga i nije podneta krivična prijava odnosno nije narod upoznat koja je to osoba a da je političar i da je izvršio krivično delo usmereno protiv dece – kaže Perović.

Ono što je posebnost u ovom slučaju, kaže, jeste to što se na neki način došlo do pola u smislu da se zna od strane određenih lica da je izvršeno krivično delo ali da se sada o tome na neki način ćuti, pogotovo imajući u vidu da se radi o krivičnom delu koje je izuzetno teško, odnosno krivično delo na koje narod u celini emotivno reaguje jer su u pitanju deca.

– Trebalo je ili do kraja ići ili jednostavno o tome ne pričati.

Blic/ J. A.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Urednik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Next Post

MUP: Ne otvarajte mejl iz Batuta, u toku je "fišing kampanja" iz inostranstva

Pon jun 1 , 2020
MUP: Ne otvarajte mejl iz Batuta, u toku je “fišing kampanja” iz inostranstva Pripadnici Odeljenja za suzbijanje visokotehnološkog kriminala MUP-a Srbije, upozoravaju građane da je u toku aktivna “fišing kampanja” […]