Strah demokrata od Sandersovog socijalizma

Strah demokrata od Sandersovog socijalizma

Strah demokrata od Sandersovog socijalizma
Screenshot

Dobar početak progresivnog senatora Bernija Sandersa na glasanjima za predsedničku nominaciju Demokratske partije uzbunio je demokrate s centra koji strahuju da bi Sandersov demokratski socijalizam mogao ugroziti šanse za pobedu nad predsednikom Donaldom Trampom na izborima u novembru, ocene su svetskih medija koje prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Sanders je tesnom pobedom na stranačkim izborima u Nju Hempširu učvrstio status lidera u trci za demokratsku predsedničku nominaciju, ukazuje Rojters.

Na glasanju u Nju Hempširu na prva dva mesta su završili Sanders, progresivni senator iz susednog Vermonta s 26 odsto glasova, i umereni bivši gradonačelnik malog mesta Saut Bend Pit Butidžidž s 24 odsto glasova, dok je na trećem mestu s 20 odsto glasova završila centristička senatorka Ejmi Klobačar.

Senatorka Elizabet Voren, koja se takodje smatra delom levog krila, i bivši potpredsednik Džo Bajden bili su na četvrtom i petom mestu s jednocifrenim procentom glasova.

Posle pobede u Nju Hempširu Sanders je rekao da je njegova kampanja uspešno doprla do radnih ljudi, mladih, manjinskih zajednica i onih koji veruju u saosećanje i pravdu, što je prema njegovim rečima, koalicije koja dobija izbore.

Međutim, ističe Rojters, mnoge demokrate brinu da će izrazito liberalni Sanders izgubiti od Trampa na izborima u novembru.

Posle pretežno belih i ruralnih država Ajove i Nju Hempšira, demokrate glasaju u demografski raznovrsnijim državama – 22. februara u Nevadi, gde je četvrtina stanovništva latinoameričkog porekla, a nedelju dana kasnije u Južnoj Karolini gde četvrtinu čine Afro-Amerikanci. Posle toga sledi glasanje 3. marta, na takozvani „Super utorak“, kada odjednom glasa najveći broj saveznih država.

Strah demokrata od Sandersovog socijalizma
Ilustracija

Demokrate s centra žele da zaustave Sandersa, ali nisu sigurne koji kandidat bi to mogao, ističe Njujork tajms, ukazujući da bi, ako se ubrzo ne istakne neko od umerenih kandidata, stranački lideri mogli da se okrenu bivšem gradonačelniku Njujorka Majklu Blumbergu kao potencijalnom spasiocu.

Unutar establišmenta Demokratske partije, dosadašnja glasanja su produbila osećaj strepnje i frustracije, ističe list, dodajući da su krah podrške Bajdenu i deljenje umerenih glasača među nekoliko kandidata, omogućili Sandersu da pobedi u Nju Hempširu i da glasove u Ajovi podeli s Butidžidžom.

Ako nijedan drugi demokrata ne bude konsolidovao podršku, Sanders bi mogao da nastavi da pobedjuje na stranačkim glasanjima po državama, isključivo na osnovu snažne podrške svoje baze na levici, što, kako ocenjuje Njujork tajms, alarmira lidere Demokratske partije koji smatraju da su Sanders i njegov demokratski socijalizam veliki rizik na izborima u novembru.

Strah demokrata od Sandersovog socijalizma

Utoliko stranački lideri sve više gledaju ka Blumbergu, koji će biti na izbornim listama 3. marta na „super utorak“, ističe list, dodajući da je kao nepogrešivi pokazatelj Blumbergovog rasta i Bajdenovog pada troje crnih članova Kongresa podržalo bivšeg gradonačelnika Njujorka.

Demokrate u potrazi za centrističkim kandidatom koji bi mogao pobediti Trampa sve su više zabrinute posle glasanja u Ajovi i Nju Hempširu koji su konsolidovali podršku liberala Sandersa i podelili veliki broj umerenih glasača među više kandidata, ističe Volstrit džurnal.

Ipak, predviđanja koji kandidati imaju najbolje šanse za pobedu u novembru i ko će prevagnuti na dugim stranačkim glasanjima u prošlosti su se pokazala nepouzdana, posebno u ovako ranoj fazi izbora za predsedničku nominaciju, ukazuje list i podseća da se Barak Obama suočio sa sumnjama u stranci 2008, kao i Tramp 2016.

Dok strah među demokratama počiva na razmišljanju da bi Sanders kao samozvani demokratski socijalista teško mogao da pobedi Trampa, senator iz Vermonta i njegove pristalice veruju da bi Demokratska partija mogla da se ujedini oko njega, kao i da će podstaći mlade i ključne glasove u Zarđalom pojasu koji su prešli na stranu republikanaca 2016.

Sudeći po sve većoj ideološkoj podeli u Demokratskoj partiji, nadmetanje za nominaciju na kraju bi mogla da se svede na bitku izmedju Blumberga i Sandersa – plutokrata protiv socijaliste, ocenjuje urednik za SAD u Fajnenšel tajmsu Edvard Lus, ističući da je stvarna konstanta medju demokratama da većina njih ne može da smisli šta želi.

Dok su pristalice Sandersa čvrsto privržene tom senatoru, ostatak birača menja svoje favorite, ali se, ukazuje urednik u britanskom listu, postavlja pitanje ko bi mogao da osvoji te glasove – Butidždiž, Klobačar ili Blumberg.

Krajni ishod je balkanizovano polje predsedničkih kandidata Demokratske partije kakvo dosad nije vidjeno, ocenjuje Lus, ukazujući da je u anketi CNN-a u Nju Hempširu šest od 10 demokrata reklo da žele kandidata koji može pobediti Trampa, dok nije jasno šta motiviše ostalih 40 odsto.

Beta

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

U Srbiji je 2012. živelo svega 1618 magaraca, a onda su srećom došli na vlast "naprednjaci"...

pet feb 14 , 2020
U Srbiji je 2012. živelo svega 1618 magaraca, a onda su srećom došli na vlast “naprednjaci”… “Magareće godine” kao obavezna faza u sazrevanju „detinjastih radikala” u zrele, odrasle i ozbiljne […]