Ruska igra sa desničarima: Putinovo pružanje podrške samo kad to njemu odgovara

Ruska igra sa desničarima: Putinovo pružanje podrške samo kad to njemu odgovara

Ruska državna televizija je, naravno, bila prisutna kada su se predstavnici evropske populističke desnice uoči izbora za evropski parlament okupili na bini u Milanu: Mateo Salvini iz Severne lige, Marin le Pen, predsednica Nacionalnog saveza (bivšeg Nacionalnog fronta), Gert Vilders, predsednik holandske Partije za slobodu i Jerg Mojten, predsednik Alternative za Nemačku (AfD).

Svi oni imaju mnogo toga zajedničkog: nastupaju kao saveznici na Evropskim izborima, kao udruženje krajnje desnice protiv EU, i dive se ruskom predsedniku Vladimiru Putinu. Rusija privlači mnoge desničarske populiste, uključujući i Hajnc-Kristijana Štrahea iz Slobodarske partije Austrije (FPO).

Ruska igra sa desničarima: Putinovo pružanje podrške samo kad to njemu odgovara
Screenshot

Kako je novinarka ruske državne televizije “Rosija 1” objasnila u emisiji “Vesti nedelje”, Štrahe je u poslednjem trenutku otkazao posetu, jer je postao žrtva skandala sa “uobičajenim sastojcima: ruski novac i mlada Ruskinja”.

Reč je o video-snimku koji su objavili “Špigl” i “Zidojče cajtung”, a u kome Štrahe i njegov poverenik Johan Gudenus razgovaraju s “nećakom ruskog oligarha”, između ostalog, o prodaji udela lista “Kronencajtung” u zamenu za investicije u partiju.

– Razgovor je, međutim, bio sasvim uobičajen, tako nešto se događa u doba izbora – preneo je “Skript” citat iz priloga na državnoj televiziji.

Ruski državni mediji se ili uzdržavaju od komentara, ili tvrde da je bivši zamenik austrijskog kancelara žrtva zavere, koja je usmerena i protiv Rusije. List “Komsomolskaja pravda”, lojalan vlastima, govori o “trolovanju” u cilju slabljenja političara koji se zalažu za zbližavanje s Rusijom.

Štrahe se rado pojavljuje u Putinovom društvu. Nakon što je ruski predsednik u leto 2018. bio gost na venčanju austrijske ministarke spoljnih poslova Karin Knajsl, koja formalno ne pripada nijednoj partiji, ali ju je za ministarku imenovao FPO, Štrahe je Putinov dolazak okarakterisao kao “veliku čast”. Ipak, Štrahe nije boravio u zvaničnoj poseti Rusiji, a ministarka jeste.

Ruska igra sa desničarima: Putinovo pružanje podrške samo kad to njemu odgovara

Odnos Moskve prema Slobodarskoj partiji dosta toga govori o njegovom odnosu prema populistima sa desnice. Pristup je taktički: Rusija ulaže u odnose koji mogu da joj koriste, a ne i one koji ne obećavaju ništa naročito.

– Šta će Kremlju FPO, kad ima dobre odnose s ministarskom spoljnih poslova? Sve u svemu, Austrija je pozitivno nastrojena prema Rusiji, ne samo u političkom, već i u ekonomskom smislu – kaže Anton Šehovcov, ukrajinski politikolog, koji već godinama istražuje odnos Moskve prema desničarskim populističkim i ekstremno desničarskim partijama.

Marin le Pen, predsednica tadašnjeg Nacionalnog fronta, 2016. nije bila u zvaničnoj poseti Moskvi, jer su “tada njene šanse još bile prilično neizvesne”, objašnjava Čehovcov. Godinu dana kasnije, Putin se neposredno pre predsedničkih izbora demonstrativno sastao sa Le Pen, u trenutku kada je beležila odlične rezultate u anketama.

S druge strane, mnogi desničarski populisti rado se pojavljuju u Putinovom društvu, verujući da dele istu viziju: “o beloj, hrišćanskoj, ‘čistokrvnoj’ domovini, u kojoj se nacije ne mešaju, žene vaspitavaju decu, a muškarci vode glavnu reč, u kojoj se poštuju tradicije i važe jasne komande”, piše Manfred Kviring u knjizi “Putinov ruski svet: Kako Kremlj deli Evropu”.

Divljenje prema Putinu i Rusiji došlo je Kremlju kao naručeno naročito posle aneksije Krima i započinjanja rata u Donjeckom basenu 2014. Rusko rukovodstvo je bilo izolovano, pa im je udvaranje s desnog krila Evrope dobrodošlo.

Kontakti se obično organizuju posredstvom dobro povezanih ruskih nacionalista ili ličnosti iz pozadine vladine partije. Mnogo toga odigrava se daleko od očiju javnosti, pa se ni detalji o posetama članova AfD često ne objavljuju.

Osim ako to ne koristi Kremlju, kao, na primer, kada je poslanik AfD Markus Fronmajer kao posmatrač na predsedničkim izborima 2018. potvrdio državnim i opozicionim medijima da su izbori bili fer i demokratski, ne spominjući pritom da nijednom kandidatu prave opozicije nije odobrena kandidatura.

Ruski državni mediji često kao znak podrške u Evropi predstavljaju činjenicu da Fronmajer i drugi populisti sa desnice prisustvuju izborima kao posmatrači, ili kao učesnici ekonomskog foruma u Jalti, na anektiranom Krimu. U Evropskoj uniji, kako sugrerišu, ne podržavaju svi sankcije Moskvi.

Slika podeljene Evrope odgovara Putinu.

U međuvremenu, međutim, Rusija više nije tako usamljena kao 2014. Početak operacije u Siriji demonstrirao je uticaj Rusije na Bliskom istoku na globalno-političkom nivou. Prošle godine u Rusiji je održano mirno, dobro organizovano Svetsko prvenstvo u fudbalu, pa je za očekivati da će interesovanje za saradnju s populistima u Evropi opasti.

Veronika Krašeninkova, jedan od vodećih članova vladajuće “Jedinstvene Rusije”, smatra da je došlo vreme da se kontakti sa desničarskim populistima potpuno prekinu:

– Kontakti više štete Rusiji nego što joj koriste, sve se više izolujemo – izjavila je za “Špigl”.

– Slučaj Štrahe pokazuje da desnici pripadaju mnogi neobrazovani i primitivni ljudi, podložni kockanju i korupciji. Takvi kontakti nas samo kompromituju.

Izvor: Blic, spiegel.de / M.A.

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Vajtsnejk definitivno otpisao Gitarijadu u Zaječaru! Nastupa 27. juna na Stadionu Tašmajdan u Beogradu

ned maj 26 , 2019
Vajtsnejk definitivno otpisao Gitarijadu u Zaječaru! Nastupa 27. juna na Stadionu Tašmajdan u Beogradu BEOGRAD – Jedan od najvećih i najpopularnijih bendova na ovim prostorima, britanski Whitesnake, nastupiće 27. juna na […]
Vajtsnejk definitivno otpisao Gitarijadu u Zaječaru! Nastupa 27. juna na Stadionu Tašmajdan u Beogradu