Ko stoji iza rušenja austrijske vlade?

1

Ko stoji iza rušenja austrijske vlade?

Austrijsko pravosuđe pokrenulo je istragu protiv pet lica u vezi sa “aferom Ibica”, koja je dovela do rušenja vlade kancelara Sebastijana Kurca.

Reč je o slučaju video snimaka od pre dve godine sa jedne večere na španskom ostrvu Ibica na kojima se vidi kako tadašnji vicekancelar i lider Slobodarske partije Austrije Hajnc Kristijan Štrahe jednoj navodnoj nećaki ruskog milijardera nudi državne poslove u zamenu za finansijsku podršku njegovoj stranci.

Štrahe je zbog izbijanja te afere morao da podnese ostavku na mesto vicekancelara i sa svih političkih funkcija.

Tužilaštvo za privredni kriminal i korupciju sada je pokrenulo istragu protiv tadašnjeg šefa poslaničkog kluba slobodaraca Johana Gudenusa, koji je prisustvovao toj večeri, ali i poslanika FPO Markusa Čanka.

Pošto je na snimku Štrahe imenovao više bogataša koji su navodno finansiralu stranku preko nekih udruženja bliskih FPO, a zaobilazeći na taj način revizorske vlasti, protiv Gudenusa i Čanka se vodi istraga zbog pronevere, navođenja na proneveru, kao i plaćanje političara sa ciljem lobiranja u njihovu korist.

Ko stoji iza rušenja austrijske vlade?
Ko stoji iza rušenja austrijske vlade?
Pixabay

Čanak, koji je bio aktivan u više udruženja bliskih FPO, osumnjičen je da je doprineo proneveri.

Što se tiče osoba koje stoje iza neovlašćenog snimanja razgovora, tužilaštvo vodi istragu protiv tri lica, među kojima su austrijski detektiv Julijan H, koji je osumnjičen za planiranje i realizaciju, kao i jedan državljanina Austrije bosanskog porekla, koji živi u Salcburgu, ka i jednog državljanina BiH.

Njima se, kako tvrdi bečki nedeljnik “Profil, prebacuje zloupotreba neovlašćeno snimanog materijala i falsifikovanje dokumenata.

Bečki advokat Ramin M, koji je navodno dao nalog za akciju “Ibica”, ne pominje se kao osumnjičeni, ali je i njegova uloga predmet istrage.

Izvor: Vesti online

Urednik

One thought on “Ko stoji iza rušenja austrijske vlade?

  1. Нама аутсајдерима видљива политика и само део криптополитике која је постала видљива услед интереса: наравно криптополичких инсајдера 🙂

Vaš komentar

Next Post

Đukanović: Primeniti Badinterovu formulu za problem Beograda i Prištine

Ned jun 2 , 2019
Đukanović: Primeniti Badinterovu formulu za problem Beograda i Prištine Crnogorski predsednik Milo Đukanović rekao je da je danas na Balkanu ključno pitanje kako će se završiti dijalog između Beograda i […]
Đukanović: Primeniti Badinterovu formulu za problem Beograda i Prištine
%d bloggers like this: