Kad se kralo ti nisi, jer imaš moral. Oni drugi imaju para

Kad se kralo ti nisi, jer imaš moral. Oni drugi imaju para

Juče je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pred članovima svoje stranke najavio izbore na proleće sledeće godine, i kao svaki pravi vođa, vožd ili firer (što bi rekao njegov prijatelj Gerhard Šreder), izdao je zapovesti svojim stranačkim jurišnicima.

Kad se kralo ti nisi, jer imaš moral. Oni drugi imaju para
Ilustracija

Tako su oni, koji su najbolje što ima SNS, dobili uputstva šta da rade, kako da se ponašaju, kako da se oblače, u kakvoj garderobi i u kojim robnim markama mogu da se pojavljuju među hipnotisanom gomilom…

Jedan od najboljih među najboljima, čuveni Zoki Babić dobio je zadatak da nađe prijatelja u Sopotu i da se mane Hrvata, Briona i Hrvatske. Siguran sam u to da će Zoki poslušati svog predsednika, međutim, redakciji se od jutros javljaju građani Sopota i žale se da je trenutno u Sopotu i okolini prava najezda naprednjačkih funkcionera. Pričaju meštani da naprednjaci upadaju u kuće, presreću ljude na ulici, mole, preklinju, plaču, nude novac i traže od njih da im postanu prijatelji i da letuju bar na par dana kod njih, jer… tako je rekao predsednik.

Po svemu sudeći, oni koji su bili prisutni prilikom predsednikovog obraćanja Babiću, ili su “spavali na času” pa nisu čuli da se “kodna operacija Sopot” odnosila samo na Zokija ili su pohitali da pokažu da mogu da budu veći Babići od Babića.

U svakom slučaju idu izbori, i to je dovoljan razlog da vas tekstom Andreja Nikolaidisa od pre godinu dana, podsetimo ko ste i šta ste i šta predstavljate tim zlotvorima koji će se uskoro pokucati na vaša vrata i tražiti da im date šansu još neko vreme da vas lažu, zamajavaju, pljačkaju, ponižavaju i sakate na svaki mogući način.

M. Milovanović

UŽASI DEMOKRATIJE: Siromaštvo je tvoj zavičaj, jedina istinska domovina

Siromaštvo je tvoj pravi zavičaj, tvoja istinska domovina. U njoj će život provesti i tvoje dijete. Jer kad se kralo, tvoji nisu htjeli. Nisi ni ti. Jer imaš moral. Oni drugi imaju para

Svaki put kad naiđu izbori, a naiđu svako malo, kao upaljeni hemoroidi, obuzme te užas od demokratije.

Šta ćeš, takav je čovjek: stvari koje zna podnosi lakše od onih koje se – posve izlišno, uostalom, jer rekosmo da ih zna – odvijaju pred njegovim očima. Recimo: saznanje da će ti otac i mati umrijeti uznemirujuće je, no lakše ga je trpjeti nego ih doslovce gledati kako umiru. Svi smo mi, čini ti se, pomalo  Scarlett O’ Hara: svi ćemo mi, ipak, o silnim užasima koji nas čekaju radije misliti sutra.

TEŠKO JE GLEDATI HULJE

Znaš da je demokratija karina od priče, ali ti je, na koncu, svejedno. Samo kad te ne bi tako često prcali u zdrav mozak i slali ti pozive za glasanje. Nemaš puno škole, ali toliko znaš: nema dobre vladavine, a ako imaš gdje stanovati, imaš za polovna kola, cigare i poneko pivo vikendom, spreman si klimnuti glavom kad ti kažu kako je demokratija najmanje loš oblik vladavine. Boli te kurac, kako god hoće: rođen si u nižoj srednjoj klasi i u njoj ćeš i umrijeti.

Siromaštvo je tvoj pravi zavičaj, tvoja istinska domovina. U njoj će život provesti i tvoje dijete. Jer kad se kralo, tvoji nisu htjeli. Nisi ni ti. Jer imaš moral. Oni drugi imaju para.

Lakše bi se, kažeš, sve to trpjelo kad ih ne bi morao gledati: sve te hulje, snishodljivce, lažove, lopove, u najboljem slučaju mediokritete, koji su tvoji politički reprezenti.

Kad se kralo ti nisi, jer imaš moral. Oni drugi imaju para

Montesquieu, koji je glede demokratije bio umjereni optimista, držao je kako, da bi mučenica fiunkcionisala, oni koji su na vlasti moraju posjedovati javnu vrlinu – hoće reći volju da djeluju u korist javnog dobra. Ti, međutim, misliš – kad bi baba imala muda… Ti, međutim, misliš kao Camus. On je zaključio da vladati znači krasti, i to svako zna.

Ti znaš: da u sve naše opštinske, kantonalne, državne, evropske parlamente, vlade i predsjedništva postaviš etičku verziju Velikog hadronskog sudarača, kojim CERN traga za Božijom česticom, za milion godina ne bi u njima pronašao česticu vrline- ni javne ni privatne.

Ideja da te reprezentuju oni koji su gluplji i pokvareniji od tebe već je dovoljno užasna, ali to što od tebe traže da se ti sa tim složiš, da nedjeljni odmor prekineš da bi otišao na glasačko mjesto i popišao se sebi na glavu – to je istinsko poniženje, to je ono što je ispod granice ljudskog dostojanstva.

SAVRŠEN ZLOČIN

Tako kako su te nasadili sa demokratijom, naguzili su te i u masovnoj vaučerskoj privatizaciji. Ti si kao građanin, ti si kao suveren, a oni te samo predstavljaju, oni su samo vlast koja je, kao, servis tvoj i ostalih građana. Ali oni su se, zastupajući te i služeći ti, obogatili, a ti si osiromašio. Ti si njihov sluga. Koji svake četiri godine može slobodno birati ko će ga pljačkati naredne četiri godine. Tako si ti imao i dionice, koje si predao fondovima, koji su te samo zastupali u procesu privatizacije. Ti si dobio ništa, a djeca vlasnika privatizacionih fondova uče u Švajcarskoj i Austriji, gdje su im i pare.

Demokratijom su, u ime takozvanih političkih sloboda, opljačkali suverenitet , dostojanstvo i slobodu koje si imao u totalitarnom komunističkom sistemu. Masovnom vaučerskom privatizacijom su, u ime takozvanih ekonomskih sloboda, opljačkali tvoj dio društvene svojine. Bio je to savršen zločin, jer si na sve to ti dao pristanak, učestvujući u demokratskim procedurama u kojima si izgubio sve. Sada su narod, država i vjera sve što imaš. Njih braniš na izborima glasajući patriotski, njih braniš u ratu, patriotski ginući.

Ako ti u srednjoj školi nije bilo jasno, niti te je interesovalo, na šta je Aristotel mislio kada je idealnu vladavinu mnogih nazvao politeia, a njenu pervertiranu formu – demokratija, sada znaš. Kao što znaš da je sistem koji si kupio (i platio ga, rekosmo, svime što si imao) kao demokratiju, zapravo perveretirana vladavina nekolicine (kod Aristotela: oligarhija) upakovana u pervertiranu vladavinu mnogih, koja ti je ponuđena kao vladavina svih – pa i tebe.

Zato danas debatu o budućnosti evropske demokratije pratiš kao rezultat derbija druge islandske fudbalske lige na koji si u obližnjoj kladionici uložio euro.

Sa pažnjom pratiš rezultat iz Akraneskaupstaðura kraj Rejkjavika, kao što pratiš i proces pridruživanja tvoje zemlje Evropskoj uniji, po čijem uspješnom okončanju će nesavršena demokratija tvoje zemlje postati istinska, evropska demokratija.

Uprkos nadi, nešto ti govori da ćeš, kada sve bude gotovo, ostati i bez tog eura.

Izvor: Žurnal

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Jovanović: U državi u kojoj se nekažnjeno "pomaže" funkcionerima da steknu lažne fakultetske diplome i plagirane doktorate, krađa testova će se uvek ponavljati

sri jun 19 , 2019
Jovanović: U državi u kojoj se nekažnjeno “pomaže” funkcionerima da steknu lažne fakultetske diplome i plagirane doktorate, krađa testova će se uvek ponavljati Otklanjati uzroke skandala u prosveti Činjenica da […]
Jovanović: Zašto Vučić obmanjuje narod i državu kad ni Tači nije izrekao takvu laž

Klikom na reklamu donirate rad sajta Novinar.rs. Hvala.

Tabloid – N

Novinar.rs

Pratite nas na Fejsbuku!


This will close in 15 seconds