Demokratska stranka još nije umrla, a ka’ će – sad će

Ovaj tekst je objavljen na jednom portalu pre nešto više od dve godine, a pošto se za te dve godine u Demokratskoj stranci ništa nije promenilo i njeno umiranje još uvek traje, pogrebnici su otprilike isti, red je da vas podsetimo šta se tada dešavalo sa srpskom neizlečivo bolesnom Đeknom.

Demokratska stranka još nije umrla, a ka’ će – sad će

Demokratska stranka još nije umrla, a ka’ će – sad će
Ilustracija

Demokratska stranka, čiji su osnivači (obnovitelji), Kosta Čavoški, Milovan Danojlić, Zoran Đinđić, Gojko Đogo, Vladimir Gligorov, Slobodan Inić, Marko Janković, Vojislav Koštunica, Dragoljub Mićunović, Borislav Pekić, Miodrag Perišić, Radoslav Stojanović, Dušan Vukajlović, Nikola Milošević…, koja je zamišljena kao bastion demokratije, evropeizma i socijalne pravde, svela se na akcionarsko društvo u stečaju, trenutno u rukama bivšeg palanačkog ugostiteljskog radnika,  Starca Foče od stotinu ljeta i tajkuna koji se predstavlja kao levičar.

Posle debakla na beogradskim izborima i podnešenim ostavkama, Demokratska stranka naizgled kao da ne postoji, niko se zvanično ne oglašava, niko ne sme nikakve zvanične informacije da daje, sve se umrtvilo i umirilo, a u stvari sprema se velika bura i već teče tihi rat između stranačkih funkcionera i nekoliko tabora oko preuzimanja stranke i izbora predsednika.

Probali smo sa više strana da prikupimo informacije kuda ide Demokratska stranka i sve što smo saznali je poražavajuće.

U Demokratskoj stranci se trenutno retko gde mogu naći stranački lideri koji su međusobno u dobrim odnosima, svako se pazi i čuva da mu se ne zabije nož u leđa i mada postoje više interesnih grupa, svakom je jasno da će prevagnuti ona koja uloži više para, a za sad se ne zna koja je na to (ne baš isplativo ulaganje) spremnija.

Demokratska stranka još nije umrla, a ka’ će – sad će

U svakom slučaju, stanje je konfuzno i haotično, a takvi su i podaci do kojih smo došli razgovarajući sa nekim od članova i funkcionera, koji naravno ne žele da im se ime spominje.

Pa da krenemo od Dragana Šutanovca.

Šutanovac se potpuno povukao posle debakla na izborima. Razočaran je u sve, a ponajviše u sebe, jer je dozvolio da mu oslonac bude Radoslav Milojičić Kena.

Angažovanje šminkerke Jelene Maćić, za koju izvor tvrdi da je pulenka Mila Đukanovića i njena neaktivnost tokom  kampanje, zbog nezadovoljstva apanažom, je samo jedna od gluposti koje su se dešavale i koja je oterala veliki broj dugogodišnjih simpatizera. Naš izvor kaže da je namerno očajna kampanja Kenino maslo, kako bi Šutanovčev poraz bio prilika da Kena preuzme stranku, na čemu se ovih dana intezivno radi.

Radoslav Milojičić Kena je, kažu izvori, angažovao Ivana Krstića Krcka, člana Glavnog odbora DS, da uveliko širom Srbije lobira, obećava, potplaćuje i prevodi članove i odbore na Keninu stranu. Radi se o velikoj sumi novca koji je uložen u sve to i svima je jasno da Kena ipak ne može sve sam da isfinansira, ali se još uvek ne zna od koga ili odakle mu pristiže novac za to.

Kena možda i može da demokrate iz centralne Srbije prevede na svoju stranu, međutim u Vojvodini i Beogradu su mu šanse skoro nikakve.

Prodaje se sajt Novinar.rs

E kad smo kod Beograda, tu se vodi glavna bitka za preuzimanje Demokratske stranke.

Na jednoj strani barikade je povampireni Dragoljub Mićunović, za koga kažu da je obilno potpomognut novcem svog poznatog prezimenjaka iz Crne Gore, Brane Mićunovića, a na drugoj je veći broj funkcionera i članova koji su ponudili Draganu Đilasu da se vrati u stranku.

Najgore od svega za zbunjene obične članove DS, koji su tu zbog ideje, a ne zbog para, je što je na jednoj strani Dragoljub Mićunović, jedan od najomraženijih funkcionera još iz vremena kad je maltretirao Zorana Đinđića, a na drugoj strani je otvorena sumnja da je Đilas, iako je oko sebe okupio stari Đinđićev tim, produžena ruka Aleksandra Vučića i da su sukobi između njih samo dobra režija priče sa tužnim krajem po DS.

U trci za predsednika DS, povremeno su se pojavljivala još neka imena, kao što je Gordana Čomić, međutim, odmah su od nekud isplivavali razni podaci, kao što su na primer; ko to plaća školovanje Čomićkine ćerke u Londonu itd. Na sličan način su izbačeni iz priče Aleksandra Jerkov,  Miroslav Vasin, Saša Paunović…

Na kraju ostaje da je sudbina Demokratske stranke u rukama Dragana Đilasa.

Đilas novca ima, sigurno ima podršku beogradskih demokrata, Evropske unije i velikog broja stranih diplomata, što može da bude presudno, ako u opšte Đilas odluči da se vrati u DS i upusti, ako je iskren, u borbu za oživljavanje mrtvaca.

Ako je pak Đilas Vučićeva udarna pesnica, onda je sigurno da će sahrana nekad velike Demokratske stranke biti tužan skup lažnih demokrata, lažnih eksperata i lopuža i glamurozni rijaliti sa plaćenim narikačama i preskupim reklamnim prostorom.

M. Milovanović

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Vučić sazvao hitan sastanak zbog pogoršane situacije u regionu

Pon jan 27 , 2020
Vučić sazvao hitan sastanak zbog pogoršane situacije u regionu Kako Tanjug saznaje, u toku je sastanak koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić hitno sazvao zbog pogoršane situacije u regionu. Na […]
%d bloggers like this: