Vanredna situacija u Ivanjici zbog izlivanja mazuta u Moravicu

Vanredna situacija u Ivanjici zbog izlivanja mazuta u Moravicu

U opštini Ivanjica danas je proglašena vanredna situacija zbog toga što je iscurio mazut iz cisterni u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju i rekom Moravica pluta velika masna mrlja, prenela je Radio-televizija Srbije.

Procenjuje se da su u pitanju rezerve od oko 70 tona mazuta koji je nedavno nabavljen za predstojeću grejnu sezonu.

„Mazut se izlio u reku Moravicu, a ekološki i komunalni inspektori reagovali su odmah”, rekao je zamenik predsednika opštine Ivanjica Momčilo Mitrović.

Dodao je da ne može da kaže koji je uzrok, niti da li će neko za to snositi odgovornost.

„Važno nam je da što pre stopiramo izliv mazuta u Moravicu, jer ta reka ide ka Arilju, Požegi i Čačku i može da napravi veliku ekološku katastrofu u celoj zapadnoj Srbiji”, rekao je Mitrović za RTS.

Vanredna situacija u Ivanjici zbog izlivanja mazuta u Moravicu

Prema njegovim rečima, mora da se istoči sav mazut koji se nalazi u cisternama, a tek onda se može krenuti u saniranje posledica na Moravici.

„Ono što je bitno za građane Ivanjice jeste da se voda iz vodovoda može koristiti za piće, jer se vodozahvat nalazi 15 kilometara uzvodno, ali nije za tehničku upotrebu za pojenje stoke ili zalivanje od mesta izlivanja, pa na dole”, naglasio je Mitrović i dodao da je to preporuka Zavoda za javno zdravlje, prenosi Beta.

Meštani koji žive pored reke u naselju Šume rekli su da su primetili masnu mrlju u ponedeljak popodne.

Sprečeno dalje oticanje mazuta

IVANjICA – Lokalna samouprava Ivanjice, Sektor za vanredne situacije i „Srbijavode” uspeli su da spreče dalje nizvodno oticanje mazuta u Moravicu, a na reci su postavljene zaštitne mreže, javio je Tanjug.
Izvor: Politika

Urednik

Vaš komentar

Next Post

U ponedeljak 19. 08. Memorijalni koncert trubačkih orkestara "Svetozar Lazović Gongo"

Sre avg 14 , 2019
U ponedeljak 19. 08. Memorijalni koncert trubačkih orkestara “Svetozar Lazović Gongo” MEMORIJALNI KONCERT TRUBAČKIH ORKESTARA “SVETOZAR LAZOVIĆ GONGO” Na Preobraženje, u ponedeljak 19. avgusta, u Ježevici kod Požege, održaće se […]
%d bloggers like this: