Kosovska vlada zabranila uvoz srpske robe na kojoj ne piše “Republika Kosovo”

Kosovska vlada zabranila uvoz srpske robe na kojoj ne piše “Republika Kosovo”

Kosovska vlada usvojila niz je mera koje podrazumevaju zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na robi i pratećim dokumentima nije naznačeno “Republika Kosovo”.

Kosovska vlada zabranila uvoz srpske robe na kojoj ne piše "Republika Kosovo"
Pixabay

Kosovska vlada na elektronskoj sednici večeras je raspravljala o izmenama i dopunama Odluke o reciprocitetu i usvojila niz mera koje podrazumevaju zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na robi i pratećim dokumentima nije naznačeno “Republika Kosovo”.

Bez posebne dozvole, na osnovu ove odluke, na KiM ne mogu da uđu vozila koja nose bilo kakvu srpsku robu.

Kako saznaje Kosovo Onlajn, Vlada Kosova je usvojila odluku da u trgovinskim odnosima sa Srbijom budu zabranjeni dokumenti na kojima nema oznake “Republika Kosovo” i koji nisu u skladu sa Ustavom Kosova.

Takođe, kosovska vlada naložila je Agenciji za hranu i veterinu da koristi ime i amblem Republike Kosovo na fitosanitarnim i veterinarskim sertifikatima.

Prema večerašnjoj odluci kosovske vlade, preduzeća iz Srbije moraju obezbediti ulaznu dozvolu za svako vozilo sa robom koje ulazi na Kosovo, a zahtev za dozvolu podnosi se Kancelariji za vezu Kosova u Srbiji, dopisom ili mejlom.

Inače, Vlada Kosova je 31. marta donela odluku o postepenoj primeni “reciprociteta” kao principa u odnosima sa Srbijom.

IZVOR: KOSOVO ONLINE, B92

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Lajčak: Kosovo odmah da povuče odluku

Ned maj 31 , 2020
Lajčak: Kosovo odmah da povuče odluku Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je razočaran recipročnim merama koje je Priština uvela i zatražio […]
%d bloggers like this: