Forbs: Jugonostalgija se vratila na velika vrata, stvorila mogućnost za zaradu

Forbs: Jugonostalgija se vratila na velika vrata, stvorila mogućnost za zaradu

Jugonostalgija se vratila na velika vrata u svim bivšim jugoslovenskim državama i pretvorila se u mogućnost za zaradu za turističke preduzetnike, piše američki magazin Forbs.

Preduzeća, trgovine, agencije i slični biznisi širom Balkana istražuju nove načine da pretvore svoju komunističku prošlost u profit.

Dizajner Mario Milaković svoju strast za prošlošću u Yugodomu, muzejsku zbirku predstavljenu u gostinskoj kući ili muzej za boravak, a koji se nalazi u Beogradu.

U Yugodomu se može boraviti u originalnoj jugoslovenskoj kući iz sredine veka, sa nameštajem, dekorom i suvenirima iz jugoslovenskog doba, a sve sa originalnom oznakom “Made in Yugoslavia”.

U taj muzej dolaze gosti iz celog sveta, ali i iz bivših jugoslavenskih republika.

Yugodom uvek evocira neka osećanja, bilo to nostalgija ili pak melanholija, rekao je Milaković.

Yugodom je odličan primer toga kako se komunistička prošlost može pretvoriti u preduzetnički uspeh pretvarajući zainteresovanost za prošlost u zaradu.

Čini se da je jugonostalgični turizam rastući trend ne samo u Srbiji nego u svim bivšim jugoslovenskim republikama.

Atomsko sklonište izgrađeno za autoritativnog vođu Jugoslavije, Josipa Broza Tita i 350 osoba iz njegovog najužeg kruga, takođe je postala veoma popularna turistička atrakcija u Konjicu, malom gradu u BiH.

Ture za sklonište su redovne, a sam bunker, koji je bio državna tajna do raspada Jugoslavije 1990. godine, očuvan je potpuno netaknut sa svim svojim simbolima društvenog, ekonomskog, političkog i ideološkog sistema bivše Jugoslavije.

Fabrika odeće sa sedištem u Hrvatskoj, Titos, prodaje svoje proizvode širom sveta, uključujuć majice, rebrendirajući slike i slogane komunističkih simbola Jugoslavije, poput petokrake, crvene komunističke zvezde, i betonske arhitekture.

Nedavna anketa pokazala je da se mnogi u bivšoj Jugoslaviji s velikom radošću prisećaju svoje bivše domovine.

U Srbiji, oko 81 odsto ispitanika smatra da je raspad Jugoslavije naštetio njihovoj državi.

Bosanci i Hercegovci ne kaskaju puno, jer 77 odsto ispitanika žali zbog njenog raspada.

Miloš Ničić, profesor na beogradskom Fakultetu poitičkih nauka, pratio je porast Tito-turizma na Balkanu i upozorava protiv pretvaranja autoritativnog vođe, koji je bez sumnje centralna ličnost jugonostalgije, u “pop figuru”.

Jugoslavija neće zaživeti samo sa retro posterima i slikama iz tog vremena. Ona je sveprisutna u napuštenim zidovima Golog otoka – mesta u hrvatskom moru koje je nekad bilo ozloglašeni politički zatvor i logor prisilnog rada za sve one koji su se protivili Titu.

Uprkos tome, jugonostalgija je rastući trend, kako za strance – turiste, tako i za omladinu koja želi da nauči više o tom periodu.

Rekonstruisanje socijalističkog iskustva i estetike je dokazano profitabilni i preduzetnički uspeh.

Izvor: N1

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Istanbul – Grad mačaka

pet avg 9 , 2019
Istanbul – Grad mačaka Možete ih sresti svuda, ima ih na hiljade, u parkovima, na ulicama, oko džamija. Čak i unutar Aja Sofije (nekada crkve, zatim džamije, a danas najpoznatijeg […]

Tabloid – N

Novinar.rs

Pratite nas na Fejsbuku!


This will close in 15 seconds