Vučić odlikovao Handkea, Zemana, Miru Banjac, Dušana Kovačevića…

Vučić odlikovao Handkea, Zemana, Miru Banjac, Dušana Kovačevića…

Vučić odlikovao Handkea, Zemana, Miru Banjac, Dušana Kovačevića...
Foto: Tanjug/ Rade Prelić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je povodom Dana državnosti Srbije više od 50 odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama. Ceremonija dodela odlikovanja održana je u Predsedništvu, a počela je intoniranjem himne Srbije.

Među odlikovanima su pojedinci, institucije i udruženja u oblasti kulture, medicine, privrede, sporta, nauke, diplomatije.

Orden Republike Srbije na lenti dobio je predsednik Češke Miloš Zeman, a Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena pisac i dobitnik prošlogodišnje Novelove nagrade za književnost Peter Handke. Handke i Zeman nisu prisustvovali dodeli odlikovanja.

“Danas, kada su naše istitucije širom regiona ugrožene, kada se preti opstanku SPC na teritoriji Crne Gore i kada se preti opstanku srpskog identiteta na teritoriji BiH, neretko i nekih zemalja EU, moramo da budemo postojani i snažni i da kažemo da rat za nas nije opcija, već da su naši izbori samo mir i saradnja. Ali, takođe, i da za nas kapitulacija nije mogućnost”, poručio je Vučić na svečanosti dodele sretnjskih odlikovanja.

On je dodao da za Srbiju ni kapitulacija nije mogućnost i da će Srbi, gde god da žive, moći da očekuju pomoć svoje države. Govoreći o začetku moderne srpske države, Vučić je konstatovao da je u revolucijama najteže napisati njihov kraj, a Srbija je to uradila na najlepši način, donošenjem Sretnjskog ustava 1835. godine, koji je bio i “jedan od najliberalnijih po pitanju svetskih i evropskih vrednosti”.

Srbija se, prema njegovim rečima, danas ne stidi svog imena ni identiteta, ni prošlosti i onih koji su je “junačkom krvlju gradili”. On je ukazao da je potrebno da se uradi sve što je moguće da se sunarodnici iz sveta vrate u Srbiju, jer od nje “nema ni lepše ni bogatije zemlje”.

Sretenjski orden prvog stepena dobili su akademik Dušan Kovačević, Bogoslovija iz Sremskih Karlovaca, Medicinski fakultetu u Beogradu, Sportsko društvo “Radnički” i Pravoslavno-hrišćansko sestrinstvo “Sveta Lidija”.

Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena dobio je David Vujić, poslednji preživeli član grupe koja je radila na svemirskom programu SAD “Apolo” – “srpske sedmorke”.

Vojna akademija i Peti bataljon Vojne policije odlikovani su Ordenom belog orla sa mačevima prvog stepena. Sretenjski orden drugog stepena dobili su Treća beogradska gimnazija, Gimnazija Leskovac i Narodna biblioteka “Stevan Sremac” iz Niša.

Tehničko-remontni zavod “Đurđe Dimitrijević – Đura” dobitnik je Ordena belog orla sa mačevima drugog stepena.

Sretenjskim ordenom trećeg stepena odlikovani su list Politikin zabavnik, Naučni institut za veterinarstvo Novi Sad, Istorijski arhiv Beograda, list “Jedinstvo” i kulturno-umetničko društvo “Gradimir” iz Beograda.

Isti orden pripao je i reditelju Đorđu Kadijeviću, književniku Milovanu Vitezoviću, arheologu Marku Popoviću, Narodnom muzeju u Leskovcu i Sigurnoj kući za žene žrtve nasilja u porodici.

Ordenom Karađorđeve zvezde trećeg stepena odlikovani su profesori Jovan Hadži-Đokić i i Lazar Davidović.

Orden srpske zastave trećeg stepena dobili su Kipros Ilijadi i Viktor Ruhotas, dok je Ordenom belog orla sa mačevima trećeg stepena odlikovana Vojna gimnazija.

Zlatnim medaljama za hrabrost odlikovani su pukovnik pilot Zoran Lunić, En Pešić i Slavoljub Stojanović.

Vučić odlikovao Handkea, Zemana, Miru Banjac, Dušana Kovačevića...
Foto: Tanjug/ Rade Prelić

Zlatne medalje za zasluge dobili su admiral Anri Lakaj, Mira Banjac, Nikola Pilić, Kosta Antić, Radoslav Graić, Ivana Đuretić, Stane Ribić, Zoran Đerić, Humanitarna organizacija “Stara Raška”, Nebojša Kuzmanović, Novica Sovrlić i Janko Brajković.

Dobitnici iste medalje su i Tomislav Marenović, Uroš Dojčinović, Vitalij Viktorović Solonjecki, Željko Dimitrijević, posthumno Šaban Šaulić, Zorica Crnogorac, Ljiljana Premtić, Milan Grujić, Slađana Zarić, Ljiljana Nikšić, Dragan Aleksić, Miloš Marjanović i Janko Đorđević.

Dodeli odlikovanja prisustvovali su ministri u Vladi Srbije, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predstavnici Vojske Srbije, diplomatskog i crkvenog kora i javnog života.

N1

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Godišnje zbog raka izgubimo jedno i po školsko odeljenje

Sub feb 15 , 2020
Godišnje zbog raka izgubimo jedno i po školsko odeljenje Danas se obeležava Međunarodni dan dece obolele od raka. U svetu godišnje oboli oko 250.000 mladih, a u Srbiji se svakog […]
%d bloggers like this: