Vlasnica Kanala 9 koja štrajkuje glađu dobila poziv na sastanak u Vladi u utorak

Vlasnica Kanala 9 Maja Pavlović, koja 19 dana štrajkuje glađu, dobila je u poslepodnevnim satima poziv iz kabineta predsednice Vlade na sastanak u utorak, 7. maja, pošto je, kako je objašnjeno, premijerki potrebno vreme da napismeno dobije odgovor iz svih institucija kojima se Pavlović obraćala.

Ona nastavlja štrajk glađu, a noć će provesti u prostorijama opštine Stari grad, i sutra će ponovo biti ispred zgrade REM.

štrajk glađu vlasnice kanala 9
Screenshot

Pavlović je danas štrajkovala glađu ispred prostorija Regulatornog tela za elektronske medije u Beogradu, sa čijim se predstavnicima sastala. Rečeno joj je da će njeni zahtevi biti preneti predsednici Vlade Ani Brnabić.

Pavlovićeva se na štrajk glađu odlučila jer smatra da je zbog nečinjenja državnih i pravosudnih organa ugroženo funkcionisanje njene televizije, ali i velikog broja drugih medija na lokalu.

Kako kaže – gladna, ali ne hrane, već slobode i to one medijske. “Moja televizija postoji 20 godina i ja sam rekla i mom gradonačelniku: moćni ste, možete sve, možete da me ugasite, možete da mi postavite bombu, možete da me okačite kao tablu na nekoj zgradi, ali vam jedno obećavam: ja neću umreti u tišini”, kaže u intervjuu za N1.

Screenshot

Da Majin glas čuje i premijerka Ana Brnabić obećao je da će pokušati da pomogne REM, iako kažu da nisu za to nadležni.

“Naša ideja jeste da kabinetu naše premijerke prenesemo i njoj lično, sadržaj naših razgovora, kakva je naša želja da pomognemo i da to bude što pre. Nisam informisana o premijerkinom kretanju, ali me to neće sprečiti da tu informaciju dam”, rekla je ranije danas, pre upućenog poziva iz Vlade, Aleksandra Janković iz REM-a.

Screenshot

Iako su u REM-u rekli da su svesni da mnogi lokalni mediji imaju slične probleme, njihova vrata su ipak ostala zatvorena za predstavnike Udruženja novinara i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV).

“Problem koji Maja Pavlović apostrofira na ovako dramatičan način nije samo problem Kanala 9, to je problem velikog broja novinara i medija u ovoj zemlji, zato smo hteli da kao predstavnici novinarskih i medijskih udruženja postavimo pitanje koje se tiče sistemske prirode ugrožavanja od strane REM-a i države uopšte”, kaže Nedim Sejdinović iz NDNV.

Vlasnica Kanala 9 štrajk glađu neće prekinuti, niti će se iz centra prestonice pomeriti, dok se, kako kaže, ne ispune zahtevi koji se tiču visokih nameta koje udruženja i država nameću nezavisnim medijima. Kada su u pitanju sudske odluke Maja traži sastanak i sa predsednicom Ustavnog suda.

“Ja tražim samo jednu stvar – da svi postupci koji se vode pred Ustavnim sudom se reše u što kraćem roku. Ništa drugo”, ističe Pavlovićeva.

Prema Majinim saznanjima, sudski postupak se mesecima ne okončava, pošto je sudija zadužena za njen predmet otišla na stručno usavršavanje u Ameriku.

Zahtevi Maje Pavlović

Maja Pavlović ulazi u 19. dan štrajka glađu jer smatra da je zbog nečinjenja državnih i pravosudnih organa ugroženo funkcionisanje Kanala 9.

Pavlović zahteva da Organizacija proizvođača fonograma Srbije (OFPS) povuče sva izvršenja i vrati na račun TV Kanal 9 novac koji je skinut po rešenjima za koje direktorka te televizije tvrdi da su nezakonite. Zbog tih izvršenja račun TV Kanal 9 je trenutno u blokadi.

Od ministarstva pravde se traži da inicira preferencijalno rešavanje postupaka pred Upravnim i Vrhovnim kasacionim sudom u roku od mesec dana, kao i da Ustavni sud u roku od 30 dana okonča postupak koji vodi TV Kanal 9.

Maja Pavlović insistira da Ministarstvo telekomunikacija omogući produženje sporazuma sa JP Emisiona tehnika i veze (ETV) do pravosnažnog okončanja spora pred Upravnim sudom i da se u tom periodu ne isključuje signal TV Kanal 9.

Direktorka te novosadske televizije zahteva i da Ministarstvo telekomunikacija pokrene inicijativu za izmenu Pravilnika o naknadama ETV za lokalne emitere.

Konkurs za lokalne emitere, istakla je Pavlović, raspisan je nakon što je Srbija preuzela obavezu digitalizacije, a u konkursu nije navedena ni jedna mogućnost povećanja naknade koju su lokalni tv emiteri plaćali Regulatornoj agenciji za elektronske komunicaije (RATEL) koju je zamenila naknada koja se danas plaća ETV-u.

Naknada koju lokalni emiteri treba da plaćaju ETV-u, smatra Maja Pavlović, ne može biti veća od naknade koju su lokalni emiteri plaćali RATEL-u.

Pavlović navodi da je zahtev TV Kanal 9 za vraćanje u distribuciju kroz sistem IPTV još bez odgovora. U zahtevima se ističe da distributer, u skladu sa Zakonom o informisanju, ne sme da odbije distribuciju medija, i zato se traži od Telekoma Srbija da vrate TV kanal 9. Ugovor sa tom televizijom, kako se navodi, otkazan je jer navodno za distribuciju TV Kanala 9 u Novom Sadu nemaju tehničkih kapaciteta.

Maja Pavlović zahteva od Ministarstvo prosvete da pokrene inicijativa za izmenu tarifa SOKOJ – Organizacija muzičkih autora Srbije i OFPS. Ona smatra da su naknade koje se plaćaju tim organizacijama nezakonite.

Od Ministarstva kulture se traži da preko Regulatornog tela za elektronske medije (REM) inicira izmene Pravilnika za obračun naknada za emitovanje, odnosno naknadu za emitovanje za lokalne i regionalne TV stanice.

Screenshot

U zahtevima Maje Pavlović se upozorava Ministarstvo finansija da je TV Kanal 9 imao inspekcijsku kontrolu Poreske inspekcije 22. decembra 2015. godine u kojoj je utvrdila da je u momentu kontrole u toj televiziji bio određeni broj ljudi na obuci. Svi su imali uredne ugovore o obuci, koju je drugo pravno lice sprovodilo u prostorijama TV Kanal 9.

Za te ljude obračunati su TV Kanalu 9 porezi i doprinosi na zarade i već u julu 2016. godine a sredstva, kako se navodi, u iznosu od oko 300.000 dinara su prinudnom naplatom skinuta sa računa ove televizije. TV Kanal 9 je uložila žalbe, koje ne zadržavaju izvršenje i do danas po žalbi nije doneta odluka uprkos zvaničnom tumačenju Ministarstva za rad da obuka nije radni odnos i da bilo kakve naknade za vreme obuke ne predstavljaju zarade.

Maja Pavlović traži da se taj postupak nakon skoro četiri godine konačno okonča.

Jedan od zahteva upućen je i gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću za koga Pavlović tvrdi da “kažnjava TV Kanal K9” preko sistema projektnog sufinansiranja dodeljujući im minimalan uznos sredstva od 200.000 dinara godišnje. Takvim postupcima su, po oceni Pavlović, posebno na gubitku pripadnici nacionalnih manjina jer TV Kanal 9 nije u mogućnosti da sam finansira ti vrstu programa.

U zahtevima se navodi i da TV Kanal 9 “šikaniraju javna preduzeća i ustanove” kojima upravljaju kadrovi Srpske napredne stranke otkazujući dugogodišnje ugovore. Na taj način, ističe Maja Pavlović, televizija se dovodi u neravnopravan položaj u odnosu na TV Delta i TV Novosadska kojima se na osnovu sličnih ugovora dodeljuju sredstva.

N1/ Jelena Zorić

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Tramp i Putin razgovarali o krizi u Venecueli, o Severnoj Koreji i Ukrajini

Pet maj 3 , 2019
Predsednici SAD i Rusije, Donald Tramp i Vladimir Putin, razgovarali su o krizi u Venecueli i situaciji u Severnoj Koreji i Ukrajini, izjavila je portparolka Bele kuće Sara Sanders, a […]
FBI: Jasno je da Tramp radi u Putinovom interesu, pitanje je zbog čega?!
%d bloggers like this: