Vernici protiv dodele ordena Sv. Save Vučiću

Vernici protiv dodele ordena Sv. Save Vučiću

Povodom odluke Svetog arhijerejskog sinoda da najvišim priznanjem SPC – Ordenom Svetog Save Prvog reda nagradi Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, oglasio se i sveštenik, reditelj i pisac Nenad Ilić, danas starešina Hrama Svetog Nikole u Amsterdamu.

Foto: Privatna arhiva

“Nisam znao šta da kažem na ovo, a hteo sam sa prijateljima da popričam, da čujem šta ko misli. Sad mi tek pada na pamet neki iole suvisli zaključak. Posle ovako očigledno negativnih reakcija. Pošto se radi o crkvenom ordenu, mislim da svi vernici koji su protiv ovoga, treba sutra u crkvama da ulože odlučan protest kod svojih sveštenika i insistiraju da se neslaganje sa odlukom prosledi Sinodu i Patrijarhu.” – navodi sveštenik Ilić na |>>>svom profilu<<<| društvene mreže fb.

Vernici protiv dodele ordena Sv. Save Vučiću

Crkvena javnost ima i pravo i obavezu da reaguje kad misli da je to važno. Osim toga potrebno je svedočiti dostojanstvo verujućih i Crkve u celini zbog toga što će se mnogi slabiji u veri nepotrebno sablazniti svim ovim” – napisao je sveštenik Ilić.

Vernici protiv dodele ordena Sv. Save Vučiću

Foto: Privatna arhiva

Sveštenik Ilić je tim povodom pokrenuo i on-line peticiju na sajtu peticije.online, pod nazivom “Svetom Sinodu: Vernici Protiv Ordena Svetog Save Aleksandru Vučiću” – gde navodi sledeće…

Svetom Arhijerejskom Sinodu Srpske Pravoslavne Crkve

Vaša Svetosti,

Visokopreosvećena i preosvećena gospodo arhijereji:

Mi, dolepotpisani pravoslavni vernici, izražavamo naše protivljenje Vašoj odluci da dodelite Orden svetog Save predsedniku Repiblike Srbije, g. Aleksandru Vučiću, na svečanoj akademiji povodom proslave 800. godišnjice autokefalije naše svete Crkve.

U više navrata, neposredno i preko svojih saradnika, g. Vučić je iznosio najgrublje neistine o našim uglednim arhijerejima, sveštenicima i monasima u medijima pod njegovom kontrolom. On je naš kosovski i vidovdanski etos proglasio “mitom,” a otvorenim zalaganjem za “razgraničenje” sa Kosovom i Metohijom direktno se oglušava o jednoglasnom stavu Svetog Arhijerejskog Sabora naše pomesne Crkve.

Smatramo da predsednik države koji se sa tolikim nipodoštavanjem i prezirom odnosio prema stavovima naše Crkve i njenog vernog naroda nije dostojan ovog najvišeg odlikovanja.

Radi zaštite ugleda i dostojanstva Srpske Pravoslavne Crkve u ovoj jubilarnoj 800. godini njene autokefalije, molimo vas da poništite odluku o nagrađivanju g. Vučića jer među narodom, punoćom Crkve Božije, unosi sablazan i nevericu — i neće biti prihvaćena.

Novinar.rs/ I.Đ.

Novinar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Next Post

Kakvu će politiku prema Srbiji voditi Kurti?

Pon okt 7 , 2019
Kakvu će politiku prema Srbiji voditi Kurti? Beč — Lider kosovskog pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti najavljuje da će ukinuti takse, ali i tražiti recipročne poteze Beograda, pa i ratno obeštećenje. […]