U Srbiji zaražen 441 zdravstveni radnik

U Srbiji je zaražen koronavirusom 441 zdravstveni radnik, od čega se 258 nalazi u bolnici sa srednjom i težom kliničkom slikom, dok su ostali u privremenim bolnicama, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Što se tiče domova za stare, zaključno sa današnjim danom 32 korisnika su pozitivna i oni su zbrinuti, rekao je Lončar, prenosi Tanjug.

Takođe, 13 zaposlenih u tim domovima je zaraženo i oni su zbrinuti.

Lončar navodi da je potvrđeno da su u domu za stare u Smederevu preminule dve osobe, ali ni jedan nema potvrde za prisustvo kovida 19.

„Prema informacijama iz doma, korisnik je imao obostranu pneumoniju. Epidemiološke ekipe su tamo, preduzete su sve mere i očekujemo rezultate. Posebnu pažnju obraćamo na domove za stare i sve preduzimamo da sprečimo ulazak korone u staračke domove”, dodao je Lončar.

Ne odgovaramo na politička pitanja

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar istakao je danas da je dogovorena praksa da na dnevnoj konferenciji za štampu članova zdravstvenog Kriznog štaba o preseku stanja sa koronavirusom neće odgovarati na politička pitanja, već će se baviti strukom.

On je to rekao odgovarajući na pitanje da li su bile proizvoljne ranije procene predsednika Srbije da je 20 odsto od 400. 000 gastarbajtera koji su sredinom marta ušli u zemlju bilo inficirano, što znači da u Srbiji ima bar 80.000 inficiranih, ili su zvanične brojke netačne.

Lončar je rekao da sva politička pitanja treba postaviti predsedniku i premijerki, a da će lekari, koji izlaze na konferenciju za štampu, da se bave strukom, prenosi Tanjug.

To je najbitnije u ovom trenutku, kada se bavimo spasavanjem života, i objašnjavajući građanima sve u vezi korone, rekao je Lončar odgovarajući na prvo pitanje, koje je dostavljeno putem elektronske pošte.

Više od 100 pitanja novinara i građana pristiglo je, nakon što je odlučeno da se konferencije za štampu održe bez novinara i samo uz pitanja koja se šalju elektronskom poštom.

Izvor: Politika

Bojan Milić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Svet neće biti isti, pandemija ispit čovečnosti

ned apr 12 , 2020
BERLIN – Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer pozvao je na solidarnost, uz poruku da je pandemija koronavirusa ispit naše čovečnosti i dodao da svet posle ove krize više neće biti isti. „Svet […]