Pošto JP NP Fruška gora testerom “brine” o šumi, izbrojićemo sva stabla na Fruškoj gori

Pošto JP NP Fruška gora testerom “brine” o šumi, izbrojićemo sva stabla na Fruškoj gori

Apel Dragane Arsić ispred udruženja Pokret Odbranimo šume Fruške gore vam prenosimo u celosti

IZBROJAĆEMO SVA STABLA NA FRUŠKOJ GORI

Protestujemo na razne načine protiv seče šuma u Nacinalnom parku Fruška gora, intenzivno već nekoliko meseci. Šaljemo razna pisma na adresu JPNPFG, nadležnim ministrima, nadležnim pokraijinskim sekretarima, inspekcijama. Pišemo, žalimo se, opet pišemo i opet se žalimo, ali nikog briga nije. I ako je seča šume baš u njihovoj nadležnosti, mislim nismo pogrešili ni resor ni adresu.

Foto: Pokret Odbranimo šume Fruške gore

Idemo na teren na Frušku goru u akcije presretanja “vrednih” šumara koji seku, izvlače, klasiraju, markiraju i pakuju stabla u transportne grdosije koje ih odvoze u pilanu.

Sudaramo se sa teškom traktorskom mehanizacijom koja “nežno” satire šumske planinarske staze, pokušavajući da tim šumarskim radnicima malo objasnimo da to nije lepo što rade, onako u letu i da su to šume Nacionalnog parka. A zamislite, ti što seku i izvlače oni ni ne znaju da su u Nacionalnom parku.

Uprava JP “Nacionalni park Fruškagora” stalno lamentira nad svojom teškom sudbinom, što eto moraju da seku šume da bi namirili plate i ostale troškove poslovanja, a inače i oni vole šume, ali niko ih ne razume. Oni toliko vole šumu da bi ih stalno sekli i ne samo zbog plata već i da spreče ekološku katastrofu. Izgleda da je to neki novi pristup u teoriji i praksi zaštite zaštićenog područja prirode. Neka nova doktrina koja se rodila pod ovim fruškogorskim podnebljem.

Pošto JP NP Fruška gora testerom “brine” o šumi, izbrojićemo sva stabla na Fruškoj gori

Pošto JP NP Fruška gora testerom "brine" o šumi, izbrojićemo sva stabla na Fruškoj gori
Foto: Pokret Odbranimo šume Fruške gore

U ovu i ovakvu doktrinu upravljanja šumama koju sprovodi Uprava JPNPFG, potpuno se ne uklapa naučno dokazana činjenica da drvo apsorbuje CO2, stvara kiseonik, čuva biodiverzitet a i pozitivno utiče na klimatsk epromene.

Da bi smo pokušali njima da rešimo problem, a nama i našim potomcima sačuvamo živu šumu,
mi, Pokret Odbranimo šum eFruške gore, smo 25.07.2019. pokrenuli akciju kupovine živog drveća u JP “Nacionalni park Fruškagora”.

Objavili smo i cenovnik za živo drveće hrasta, bukve, graba i lipe. Njega smo sami napravili, a na osnovu važećih tržišnih cena drvne mase po m3 za ogrevno drvo.

Pa je tako:
Živo drvo hrasta, bukva, grab 16.500 din!
Živo drvo lipa 10.800 din!

Ljudi su odmah počeli da se javljaju privučeni ovom plemenitom idejom i pokazali su veliko interesovanje. Čak i za kupovinu po više komada stabala, za cele porodice.

Među prvima je stigla ponuda od g. Vojka Bernarda, predsednika Alpe Adria Green, Internacionalne organizacije za zaštitu prirode i životne sredine. On je 26.07.2019.god poslao zvanično ponudu da želi da kupi zrelo stablo hrasta u vrednosti od 150€. Ovlastio je gđu Ružu Helać, predsednicu Vojvođanske zelene inicijative i predstavnika Alpe Adria Green Internacional za Srbiju da sprovede ovu aktivnost u njegovo ime.

Ja sam odmah stupila u kontakt sa šefom komercijale u JP “Nacionalnom parku Fruška gora”, poslala mu zvaničan dopis da nam pošalje proceduru kupovine živog drveta i tehničku instrukciju za plaćanja iz inostranstva i za domaće tržište. Lepo smo se i usmeno ispričali i tom prilikom mi je rekao da mora da pita Upravu, pošto standardna procedura ne postoji, jer im se niko nikada nije javljao sa takvim zahtevom.

Elem, posle čekanja povratne pisane informacije koja nikad nije stigla, ponovo sam nazvala šefa komercijale i on mi
je tom prilikom, na moje veliko razočarenje, rekao da ne može tako jednostavno i lako da se kupi živo drv hrasta, zapravo, da ne može u opšte.

Ja u tom momentu pomisim “eto ne može lako da se kupi živo drvo da bi ostalo živo, ali tako se lako živo drvo poseče da bi postalo mrtvo, tj.cepanica. Dovoljna je samo testera, nikakva druga procedura!

Pošto JP NP Fruška gora testerom "brine" o šumi, izbrojićemo sva stabla na Fruškoj gori
Foto: Pokret Odbranimo šume Fruške gore

I tom prlikom šef komercijale mi je objasnio jedina mogućnost koja postoji, a to je da se obratimo Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode. Da im pošaljemo zahtev, a oni će stručno, zaštitarski odrediti neko stablo hrasta sa visokim biološkim i ekološkim karakterstikama i staviti ga pod zaštitu. Nakačili bi mu pločicu sa stručnim nazivom drveta i napisali bi na njoj možda i ime zaštitnika. U ovom slučaju gdina Vojka Bernarda, predsednika AAG.

Dakle, nameće nam se zaključak da je jedina mogućnost za spasemo živu šumu Fruške gore, prvo da saznamo nekako koliko stabala okvirno ima u šumama i da onda toliko nas pojedinaca pošalje zahteve na adresu Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode. Rezultat bi mogao da bude da oni proglase zaštićenim svako to stablo i da tako zaista sačuvamo šume Fruške gore za naše potomke.

O ovoj akciji ćemo vas uskoro obavestiti. Ništa nam neće biti teško da uradimo za spas naše šume! A ja ću pokušati da ih ubedim nekako da jedan e-mail zahtev vredi 100 živih stabala.

Nastavak sledi…

Dragana Arsić
Pokret Odbranimo šume Fruške gore

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Mitrović: Poslednji napor Đukanovića da se spasi propali projekat stvaranja novog crnogorskog identiteta

sri avg 21 , 2019
Mitrović: Poslednji napor Đukanovića da se spasi propali projekat stvaranja novog crnogorskog identiteta Odvajanjem Pravoslavlja od srpskog naroda do novih i lažnih identiteta Nedavne izjave predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, […]
Mitrović: Poslednji napor Đukanovića da se spasi propali projekat stvaranja novog crnogorskog identiteta