Na današnji dan počela je bitka na Košarama

Tačno pre 21 godinu, 9. aprila 1999. godine, u jeku NATO agresije na SR Jugoslaviju, počela je bitka na Košarama. Ovog puta godišnjica bitke, koju je vreme svrstalo u rang slavnih borbi iz prethodnih ratova, obeležava se u vanrednom stanju, proglašenom zbog pandemije virusa korona.

Naravno, ratna stradanja i bolest makar i opasna po život ne mogu se porediti, ali i tada, kao i sada, do izražaja dolaze hrabrost i odlučnost, samopožrtvovanje i snaga ličnog primera.

Bitka na Košarama nazvana je po karauli „Košare”, koja se nalazila na istoimenom toponimu na jugoslovensko-albanskoj granici, „iznad” Đakovice. Počela je ofanzivom združenih snaga NATO-a, separatističke OVK i vojske Albanije, kopnenom agresijom iz ove susedne zemlje, čija se uloga u tom ratu često previđa kada se pominje NATO agresija, u to vreme Albanija nije bila članica ovog vojnog saveza.

Cilj neprijateljskih snaga bio je da prodru duboko u prostor Kosova i Metohije i potisnu snage Vojske Jugoslavije i MUP-a iz južne pokrajine Srbije. Neprijatelj je, posebno u prvim danima bitke, bio višestruko nadmoćniji a Vojska Jugoslavije se nalazila na terenu nepovoljnom za odbranu od protivnika koji je napadao „odozgo”, sa planinskih vrhova i iz vazdušnog prostora u kojem je NATO imao apsolutnu prevlast.

Samo zahvaljujući hrabrosti i nepokolebljivosti pripadnika Vojske Jugoslavije neprijatelj je zaustavljen na samoj granici, uz neznatno odstupanje koje je bilo neophodno da bi se izbegli veći gubici i obezbedila efikasnija odbrana. U roku od par dana stigla su pojačanja i linije branilaca su, uprkos svemu, postale neprobojne. Tako je ostalo do kraja rata 10. juna 1999. godine.

U skladu sa Vojnotehničkim sporazumom potpisanim kod Kumanova, pripadnici Vojske Jugoslavije su se nekoliko dana kasnije povukli sa jugoslovensko-albanske granice i područja Kosova i Metohije.

U bici na Košarama učestvovali su graničari, vojnici na redovnom služenju vojnog roka i rezervisti, vojni specijalci… U tim borbama, koje su ušle u istoriju, poginulo je 108 pripadnika tadašnje Vojske Jugoslavije.

Izvor. Politika

Bojan Milić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Zukorlić: Ne znam koji političar ne pokušava da iskoristi epidemiju za sticanje poena

čet apr 9 , 2020
Foto: D.Jevremović Možemo biti samo neiskreni pa reći da se ova situacija ne koristi u političke svrhe, voleo bih da se to ne dešava, ali se dešava d samog početka […]