Prelević: Čeda je dao oružje zemunskom klanu

Prelević: Čeda je dao oružje zemunskom klanu

Prelević: Čeda je dao oružje zemunskom klanu
Foto: Wikipedia, Screenshot

Božo Prelević, advokat i nekadašnji koministar policije, smatra da je bivšeg premijera Zorana Đinđića svojevremeno umnogome oslabilo to što je njegov saradnik Čedomir Jovanović bio blizak sa članovima zemunskog klana, a naročito to što je vođe te kriminalne grupe Dušana Spasojevića Šiptara i Mileta Lukovića Kuma posećivao u zatvoru i urgirao da budu oslobođeni.

Takođe, osim ovoga, tvrdi da je na slabljenje Đinđićevog rejtinga uticao i njegov sukob s tadašnjim predsednikom Jugoslavije Vojislavom Koštunicom. – Taj dolazak uhapšenog zemunskog klana i te posete u zatvoru… Pa o kojoj pravnoj državi pričate? Znate li koliko policajaca je došlo kod mene i reklo: „Ministre, je li ovo ono što ste mi vi obećavali?“ Jedan od razloga moje ostavke je upravo to – ispričao je Prelević za Balkan info, prenosi Kurir.

Pritisak na sudstvo

On je potvrdio i to da je Jovanović vršio pritisak na sudije i tužioce da pripadnike zemunskog klana puštaju iz zatvora. – Imate više takvih svedočenja, pa i pritisak na javnog tužioca tadašnjeg Četvrtog tužilaštva, a o tome je pričao tužilac Vitorović (Mioljub) i to je toliko očigledno. I ne samo to, nego te posete u zatvoru, nošenje torti… Tu ima i fotografija koliko god hoćete – rekao je Prelević.

On je govorio i o Petom oktobru 2000. i protestima protiv Miloševića, ali i o još nekim svedočenjima koja ukazuju na veze Jovanovića i „zemunaca“:

Davao oružje

– Kasnije će se kroz sudske procese ispostaviti da je u Skupštini grada bilo oružje koje je oduzeto iz stanice u Majke Jevrosime. Deo tog oružja je, po iskazima svedoka, Čeda dao zemunskom klanu. Da li na čuvanje ili ne znam na šta… To je bilo dosta zanimljivo i tada su branioci okrivljenog pokušavali da dokažu Čedinu vezu sa zemunskim klanom i da sruše njegovo svedočenje .

Podsetimo, Jovanović je posećivao vođe zemunskog klana tokom 2001, i to nakon što su uhapšeni zbog otmica. Šiptar i Kum su kasnije pušteni na slobodu, a ubijeni su prilikom hapšenja zbog atentata na premijera Đinđića 2003, jer su pružali otpor.

Kurir

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

IFIMES: Hrvatska na prekretnici?

sub jan 4 , 2020
Predsjednički izbori u Hrvatskoj 2020: Hrvatska na svojevrsnoj prekretnici? Drugi krug izbora za predsjednika Republike Hrvatske održat će se 5. siječnja/januara 2020.godine. Republika Hrvatska ima oko 4,1 milijun stanovnika, birača […]