Episkop i muftija zajedno posetili mesta stradanja Srba i Bošnjaka

Episkop i muftija zajedno posetili mesta stradanja Srba i Bošnjaka

EPISKOP zahumsko–hercegovački i primorski Dimitrije i muftija mostarski Salem – ef. Dedović zajedno su posetili Korićku jamu i jamu Čavkarici, mesta stradanja Srba i Bošnjaka 1941. godine, te održane molitve za žrtve na tim mestima, objavljeno je na službenom sajtu Eparhije.

Tim povodom, episkom i muftija su dali su takođe zajedničku izjavu za javnost u kojoj se kaže da sve žrtve zločinā zaslužuju verničko i ljudsko saosećanje, dostojnu sahranu i ovozemni smiraj, pišu Novosti.

– Posetom mestima izvršenja stravičnih zločina na području Istočne Hercegovine odajemo počast žrtvama, ali i ukazujemo na sulude koncepte i politike koje su odnele brojne nevine živote, ostavljajući iza sebe pustoš, a sledećim generacijama mržnju i netrpeljivost, kao generatore novih sukoba. Ovim našim zajedničkim korakom želimo ukazati da nas mesta izvršenja teških zločina nad čovekom, ma koje on nacije ili vere bio, snažno opominju da je to najgrublji atak na Božije zapovesti, jer je to skrnavljenje života koji Bogu pripada i kojemu je On Tvorac i zato što se niko ne može izdavati za onoga koji voli Boga (Tvorca svih ljudi) a pritom čini zlodela (pripadnicima druge vere ili nacije), piše u zajedničkoj izjavi.

Episkop i muftija zajedno posetili mesta stradanja Srba i Bošnjaka

Dodaju da zajedničku posetu mestima gde su „ubijani život i nada u budućnost naše voljene zemlje“ realizuju u čistoj nameri da mlade generacije osveste i ohrabre da žive u miru, poštovanju i toleranciji s pripadnicima drugih nacija i vera s kojima dijele zajednički prostor i sudbinu života u različitosti.

– Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska i Muftijstvo mostarsko na području Hercegovine čvrsto su opredeljeni da i dalje na temeljima vernosti izvršavanja verničkog poslanja, međusobne pažnje i poštovanja, njeguju i razvijaju sve oblike međureligijskog dijaloga i saradnje u cilju davanja doprinosa kreiranju kulture mira i povjerenja među pripadnicima naših zajednica i naroda. Želimo ohrabriti sve strukture društva i pojedince u njemu da svojim đelovanjem, javno iskazanom rečju, pisanim     delima i tekstovima doprinose miru i suživotu, suzbijajući mržnju i nepoverenje među narodima u javnom diskursu – navodi se u zajedničkoj izjavi episkoma Dimitrija i muftije Dedovića, koje su prenele Novosti.

Kako kažu, Hercegovina kao mesto susreta pravoslavlja, islama, katoličanstva i judaizma za sve nas treba da predstavlja inspirativno iskustvo međusobnog prožimanja kultura, jezika i tradicija i tu svetlu istoriju bogatstva života u raličitostima treba afirmisati i prenositi novim generacijama.

– Trebinje i Mostar kao veliki centri pravoslavne i islamske duhovnosti, pismenosti i kulture kroz vijekove predstavljaju nam dobar primer na tom putu, zaključuju u zajedničkoj izjavi

Episkop i muftija zajedno posetili mesta stradanja Srba i Bošnjaka

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Radio kao fizički radnik, zidar, spasilac na plaži – prvi filmski Džejms Bond slavi 90. rođendan

Urednik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Next Post

Lukašenko stavio pola vojske u stanje borbene gotovosti: Šta drugo da radim, NATO je na granici

Pet avg 28 , 2020
Lukašenko stavio pola vojske u stanje borbene gotovosti: Šta drugo da radim, NATO je na granici Lukašenko stavio pola vojske u stanje borbene gotovosti Beloruski predsednik to je naredio kao […]