100 NAJMOĆNIJIH ŽENA NA SVETU: Merkel prva, na listi i Ana Brnabić

1

100 NAJMOĆNIJIH ŽENA NA SVETU: Merkel prva, na listi i Ana Brnabić

Nemačka kancelarka Angela Merkel devetu godinu za redom zauzela je prvo mesto na listi 100 najmoćnijih žena sveta magazina Forbs, a na listi se našla i srpska premijerka Ana Brnabić.

100 NAJMOĆNIJIH ŽENA NA SVETU: Merkel prva, na listi i Ana Brnabić
Screenshot

Smestivši je na 88. mesto na listi, Forbs opisuje Brnabić kao prvu ženu premijera i prvog deklarisanog homoseksualca na toj poziciji u, kako navodi, tradicionalno konzervativnoj Srbiji.

Američki magazin podseća da je tokom svog prvog govora kao premijerka, Brnabić pozvala poslanike da „ožive tromu ekonomiju“ kroz pružanje podrške mladim preduzetnicima.

Ističe i da je Brnabić razgovarala sa kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem u okviru napora za postizanje mirovnog rešenja u vreme kada Srbija stremi da postane članica EU 2025. godine.

Navodi i da se bivša ministarka državne uprave i lokalne samouprave insistirala na modernizaciji zemlje kroz uvođenje sistema elektronske uprave i obaveznih časova IT u nastavi.

Prvo mesto na listi zauzela je nemačka kancelarka, koja se na listi našla po 14. put, a za njom slede predsednica Evropske centralne banke i bivša šefica MMF Kristin Lagard na drugom mestu i predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi na trećem.

100 NAJMOĆNIJIH ŽENA NA SVETU: Merkel prva, na listi i Ana Brnabić

100 NAJMOĆNIJIH ŽENA NA SVETU: Merkel prva, na listi i Ana Brnabić
Screenshot

Odmah iza njih je nova predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, dok je izvršna direktorka Dženeral motorsa Meri Bara zauzela peto mjesto.

Na 100. mestu našla se švedska aktivistkinja Greta Tunberg, koja je time postala najmlađa žena koja se našla na ovoj listi. Zanimljivo, na listi nema hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović.

Najviše žena na listi dolazi iz Severne Amerike, odnosno njih 50, iz azijsko-pacifičkog regiona njih 21, dok iz Evrope, koja je posmatrana zajedno sa Rusijom i Turskom, dolazi njih 18.

Velika Britanija je izdvojena i iz nje dolazi pet žena, sa Bliskog istoka su tri žene, iz Latinske Amerike dve, a jedna iz Afrike. Kako navodi Forbs, na ovogodišnjoj listi našle su se žene iz šest kategorija: biznis, tehnologija, finansije, mediji i zabava, politika i filantropija.

Reč je o, kako ističe, ženama koje razvijaju brendove u vrednosti od više milijardi dolara, donose odlučujuće odluke na finansijskim tržištima i koriste svoje platforme za sklapanje sporazuma, pružanje pomoći i pokretanje promena.

Izvor: Agencije, ForbesWoman, BIZLife

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Novinar

One thought on “100 NAJMOĆNIJIH ŽENA NA SVETU: Merkel prva, na listi i Ana Brnabić

  1. SOLIDNO IAKO NIJE SOLIDNO!

    Dok je na Balkanu vladao moral, poštenje, iskrenost i vezanost porodici mesto za persone, ala Brnapićeve, o njoj ništa dobro ne bi se čulo, a pitanje kako bi prošla. Osobe takvog karaktera i ponašanja ne bi se ni čule, ni videle. Vlast propagira povećanje broja rađanja dece, al se nije okrenula sebi, kako da rađaju dece, a beže od muškaraca. Tada se nije znalo za vantelesne oplodnje, a sada i ona kasni ili persne ne žele da budu majke, a oni drugi očevi. Predsednik ne razmišlja kako da popuni prazna sela, domova i domaćinstava. Ne slušaju ga, a on ih ne čita.Sve čestitke Ani na poklonjenom joj 88. mesto na tradicionalnoj Forbsovoj listi 100 najmoćnijih žena sveta. Prva je Angela Merkel. Ona ne liči na ženu, ali kao kancelarka može biti i žensko. Ana je na 88. mestu, solidno, a na osnovu čega se iskotirala tamo, kada ona klima glavom i čita solidno šefa i ne meša se u poslu ministara i premijera. Čestitam Ani na visokom mestu Forbsa i rađanja sina neznam koje ona tu veze ima, čak i zakon je ne prizna kao otac, a ni majka, normalno, porodila se partnerka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Bugarska akademija nauka: "Makedonski jezik ne postoji"

čet dec 12 , 2019
Bugarska akademija nauka i umetnosti oglasila se stavom da makedonski jezik ne postoji, te da je reč o pismeno-regionalnoj normi bugarskog jezika, a da je makedonska pozicija po tom pitanju […]