Pismo Vučiću i Vladi Srbije: Zašto nam ne priznajete da smo Srbi?

Pismo Vučiću i Vladi Srbije: Zašto nam ne priznajete da smo Srbi?

Poštovani,

primite iskrene čestitke od nas Srba iz Slovenije  povodom dana Vaše državnosti.

Foto Milan Pilipović/RAS Srbija

Dobro smo napisali, nas i onako preko Ambasade R. Srbije u Ljubljani i njene ambasadorke Zorane Vlatković, činjenično ne priznate kao Srbima. Da, žalosno je to, pa ipak istinito. Na internetnoj stranici između drugih srpskih društava i klubova, postavili su i naših 11 subjekata (adrese itd.) na nedavno obeležavanje Dana Državnosti u Ljubljani, pozvani su bili i neki srpski neprijatelji, ali niko iz 11 naših društava nije primio takvu pozivnicu, nije primila ni jedina stranka Socijalna stranka Srba Slovenije.

Pismo Vučiću i Vladi Srbije: Zašto nam ne priznajete da smo Srbi?

Ako to i sami opravdavate, verujemo da bi nas trebali bar informisati, da u buduće znamo, ko su srpski prijatelji, a ko su njihovi nacionalni neprijatelji.

Navedena Ambasada uz svoju ambasadorku Zoranu Vlatković, smatramo da ne radi svoj posao, možda Vi to tako upravo  i želite?

Ista ta Ambasada, nije se još ni upitala – zašto ovi Srbi u Ljubljani svih zadnjih 15 godina svake godine organizuju proteste pred sudovima, ministarstvima itd.? Zašto je po slovenačkim zatvorima najviše Srba, onih koji su krivi a više onih koji nisu? Jesmo li mi možda radikalni što pomažemo svojoj naciji kroz besplatni pravni sektor, kroz humanitarni sektor, preko svoje srpske biblioteke „Vuk Karadžić“, kroz međunarodne kulturne prezentacije?

Naš odgovor je činjeničan – borimo se za Srbe u Sloveniji, da su i njihova ljudska prava bar prekoliko zaštićena te da je isključivo na Srbima izvedene diskriminacije što manje…

 

 

Pismo Vučiću i Vladi Srbije: Zašto nam ne priznajete da smo Srbi?
Ljubljana, Image by PietroP86 from Pixabay

Svih ovih godina iz Srbije, ni na javnim vladinim konkursima nismo i nećemo konkurisati.

Pismo Vučiću i Vladi Srbije: Zašto nam ne priznajete da smo Srbi?

Nećemo zato, što smatramo da srpskoj sirotinji je potreban svaki dinar, pa i onima sa KIM, čija deca žive u strahu i veoma bi voleli da se nekoliko dana bar godišnje zaboravi taj strah. Da, svake godine iz više bivših Republika nastalih iz nekad zajedničke države gostimo svoje prijatelje, svoje Srbe i nikada nismo zaobišli ni maticu Srbiju, financirali smo bar jedno i njihovo društvo.

Zbilja ako to od Vas dolazi da delite Srbe na Srbe iz Srbije i Srbe iz drugih republika, nikakvim slučajem nije moguće opravdavati. Smatramo da u Srbiji ima dosta sposobnih, obrazovanih, poštenih i ponosnih Srba, a kojima je uskraćena služba u nekoj od srpskih ambasada.

Naravno, mi ih mesto Vas ne mislimo postavljati, ali želimo da preispitate rad Ambasade Srbije u Ljubljani, ambasadorke i svih njezinih pomoćnika ili pomoćnica. Inače navedena Ambasada unatoč zastavi koju volimo do većine Srba u Sloveniji pokazuje veliko neprijateljstvo.

Dakle, ne čudite se ako izvedemo svoje predviđene proteste ove godine i pred Ambasadom Srbije u Ljubljani.

„NE HRANITE VUKOVE DOSTOJNIM I POŠTENIM SRBIMA“

Srbima u Sloveniji nakon raspada bivše SFRJ najviše su narušena njihova ljudska prava.

Istini za volju, slovenački Ustav je dosta dobar, mada u njemu nije priznata najveća nacionalna etička zajednica, koja po našim podatcima broji oko 200.118 hiljada Srba. Inače, brojke Srba u Sloveniji od zadnjeg popisa stanovništva 2011 godine državni biro za statistiku ne vodi u svojoj evidenciji. Činjenično priznate su u startu nastanka samostalne republike Slovenije italijanska i mađarska manjina koja broji zajedno nešto oko 8.000 državljana. (www.srpska-dijaspora.orgwww.srpski-knjizevnici.org; www.sssslovenije.com)

E pa dragi naši Srbi i Vi iz matice Srbije, neka ste nam zdravi, srećni, veseli i uspešni. Svakako, to želimo i Vama i svima Srbima po zemljama EU i celom Svetu.

Vodstvo Socijalne stranke Srba Slovenije
i Saveza srpske dijaspore Slovenije sa Sašom Gajićem.

Prodaje se sajt Novinar.rs!

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Urednik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Next Post

Raspušten parlament Severne Makedonije zbog izbora 12. aprila

Pon feb 17 , 2020
Raspušten parlament Severne Makedonije zbog izbora 12. aprila Predsednik Sobranja Severne Makedonije Talat Džaferi raspisao je sinoć vanredne parlamentarne izbore za 12. april. Džaferi je rešenje potpisao nakon što je […]