Navršava se 21 godina od ubistva Ćuruvije

Još se ne zna ko je i po čijem nalogu ubio novinara i vlasnika „Dnevnog telegrafa” i magazina „Evropljanin” Slavko Ćuruvija

Danas se navršava 21 godina od ubistva Slavka Ćuruvije, novinara i vlasnika „Dnevnog telegrafa” i magazina „Evropljanin”. Ćuruvija je 11. aprila 1999. ubijen u pasažu u Svetogorskoj ulici, ispred zgrade u kojoj je živeo kada mu je ubica prišao s leđa i u njega ispalio rafal. Branka Prpa, koja je bila u Slavkovom društvu, dobila je udarac kundakom u glavu.

Prošle godine, samo nekoliko dana pre obeležavanja dve pune decenije od tragičnog događaja, sudsko veće Odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu donelo je prvostepenu presudu u postupku koji je vođen protiv okrivljenih za Ćuruvijino ubistvo. Posle gotovo četiri godine suđenja, bivši načelnik Resora državne bezbednosti Radomir Marković i načelnik beogradskog centra RDB-a Milan Radonjić osuđeni su na po 30 godina zatvora kao organizatori ovog zločina, dok su bivši glavni obaveštajni inspektor Druge uprave RDB-a Ratko Romić i bivši rezervni pripadnik RDB-a Miroslav Kurak osuđeni na po 20 godina zatvora.

Dok je tužilaštvo optužnicom Kuraka označilo kao ubicu, u presudi se kao ubica pojavljuje nepoznata osoba, a ulogu Romića i Kuraka u likvidaciji sud nije detaljno objasnio.

Ostalo je nepoznato ko je pucao u Slavka Ćuruviju, a nije razotkrivena ni politička pozadina ovog ubistva, odnosno nije se došlo do naručilaca ubistva i pored brojnih indicija koje ukazuju na to ko je to mogao da bude.

Prema optužnici, Marković je ubistvo isplanirao, a Radonjić ga organizovao sa Kurakom i Romićem. Kurak je sa 14 hitaca pucao u Ćuruviju, dok je Romić drškom pištolja udario njegovu nevenčanu suprugu Branku Prpu u potiljak, omogućivši Kuraku da neometano izvrši ubistvo.

Istraga Ćuruvijine likvidacije otvorena je tek u januaru 2014. godine, čak 15 godina kasnije, a suđenje je počelo juna sledeće godine. Žalbeni postupak pred Apelacionim sudom trebalo je da počne 30. marta ali će najverovatnije biti zakazana kada se okonča vanredno stanje.

Izvor: Politika

Bojan Milić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Humanost se pokazuje kada je teško!

sub apr 11 , 2020
Da se humanost pokazuje kada je teško i kada je najpotrebnije pokazuju nam mnogobrojni primeri, jedan od njih jeste i primer iz Skoplja! Organizacija ”Хуманитарни акции во Македонија” i Метрополитан […]