Vojna parada u Moskvi; Putin dočekao Vučića (VIDEO)

Vojna parada u Moskvi; Putin dočekao Vučića (VIDEO)

U glavnom gradu Ruske Federacije na Cvetnom trgu održana je vojna parada povodom 75 godina od Dana pobede u Drugom svetskom ratu.

Paradi su prisustvovali i predstavnici delegacija iz brojnih zemalja, među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je danas, uoči početka Vojne parade u Moskvi, stigao u Kremlj, gde ga je dočekao predsednik Rusije Vladimir Putin.

Vojna parada u Moskvi; Putin dočekao Vučića (VIDEO)
Printscreen

Pre prikaza naoružanja i opreme i defilea pripadnika vojnih jedinica obratio se predsednik Rusije Vladimir Putin.

Na 75. po redu paradi učestvovalo je oko 14 hiljada ljudi, a ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je ranije da je Rusija pozvala vojnike iz 19 zemalja da učestvuju u defileu na Crvenom trgu. Na paradi je prikazano 225 jedinica naoružanja, vojne i specijalne opreme, a u pokaznim vežbama avijacije učestvovalo je i 75 aviona.

Na paradi je predstavljena i Garda Vojske Srbije.

Vojna parada u Moskvi; Putin dočekao Vučića (VIDEO)
Printscreen

Prikazani su i autonomni lanseri za raketni sistem „Jars”, operativno-taktički raketni sistemi „Iskander M” i obalski raketni sistem „BAL”, protivvazdušni sistemi S-400, protivvazdušni raketno-topovski sistemi „Pancir”, višecevni bacači „Tornado S”, vozila „Tigar M”, blindirani automobili „Tajfun K” 4k4 sa borbenim mogulom na daljinsko upravljanje i „Tajfun VDV”, oklopni transporteri BTR-82A, teški višecevni raketni lanseri TOS-2.

Posetioci su videli i tenkove T-34-85, T-72B3, T-80BVM i T-90M, protivtenkovska samohodna vozila Su-100, desantna vozila BMD-4M, BMD-MDM, borbena vozila pešadije BMP 2 sa borbenim odeljenjem „Berežok” , BMP „Kurganjec 25″ sa borbenim modulom kalibra 57mm, BMP „Armata” sa borbenim modulom „Kinžal”. Moskovskim Crvenim trgom prodefilovalo je i 75 pripadnika Garde Vojske Srbije, naše najstarije jedinice.

Po završetku defilea, predsednici Putin i Vučić i ostali šefovi delegacije uputili su se pešice prema Aleksandrovskoj bašti gde su zajednički položili cveće na spomenik Neznanom junaku.

Zbog epidemiološke situacije građani ćsu događaj pratili putem televizijskog prenosa. Parada je zbog koronavirusa prethodno i bila odložena, a Predsednik Rusije je za novi datum izabrao 24. jun, dan kada je održana prva Parada pobede u Moskvi pre 75 godina, koju su na Crvenom trgu ispred Kremlja predvodili maršali Žukov i Rokosovski.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Zvanično 143 nova slučaja koronavirusa, nema preminulih u poslednja 24 časa

Sre jun 24 , 2020
Zvanično 143 nova slučaja koronavirusa, nema preminulih u poslednja 24 časa U poslednja 24 časa u Srbiji nije bilo preminulih od posledica koronavirusa, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. Registrovane su 143 […]
%d bloggers like this: