Svetski lideri u Normandiji odali počast veteranima

Svetski lideri u Normandiji odali počast veteranima

Politički lideri Francuske, Velike Britanije, SAD i Kanade odali su počast veteranima savezničkog iskrcavanja u Normandiji u junu 1944. godine, najveće operacije pomorskog i zračnog desanta u istoriji kojom je otvoren put oslobađanju Evrope od okupacije nacističke Nemačke.

Svetski lideri u Normandiji odali počast veteranima
Screenshot

Učestvujuću u komemoraciji za 22.000 vojnika pod britanskim zapovedništvom koji su 6. juna 1944. poginuli na početku bitke za Normandiju predsednica britanske vlade Teresa Mej odala je počast hrabrosti vojnika od kojih su mnogi bili tek stasali mladići kada su pokošeni nemačkom vatrom na plažama na kojima su se iskrcavali.

“Gotovo je nemoguće shvatiti hrabrost koja je trebala tog dana kako bi se iskrcalo s desantnih brodova i uskočilo u ogorčenu bitku”, kazala je Mej na okupljanju na kojem je bio i francuski predsednik Emanuel Makron, i brojni veterani u ratnim uniformama na kojima su bila istaknuta odličja.

“Ti su mladići bili pripadnicima posebne generacije čiji je neuporedivi duh oblikovao naš posleratni svet”, kazala je dodajući kako su ti vojnici položili živote kako bismo mi mogli da gradimo bolji svet nakon rata.

Iskrcavanje u Normandiji planirano je mesecima i dobro skrivano od nacista uprkos činjenici da je zahtevalo ogromnu mobilizaciju industrijskih kapaciteta i ljudstva.

Pod okriljem noći hiljade savezničkih padobranaca iskočilo je iza nemačkih položaja obalne obrane. Uz svitanje s ratnih je brodova potom otvorena topnička vatra na nemačke pozicije da bi nakon toga stotine desantnih plovila transportovalo pešačke trupe do plaža na kojima su bili izloženi baražnoj vatri nemačkih snaga.

Neki od učesnika te operacije kazali su kako je more bilo crveno od krvi tog dana tokom trajanja operacije kojom je osiguran preokret u ratu protiv Hitlera.

Rojters podseća da su upravo ogromna razaranja koja su donela dva svetska rata bila podsticaj evropskim državama da u drugoj polovini dvadesetog veka ojačaju svoju saradnju s ciljem osiguranja trajnog mira i da je upravo to dovelo do uspostavljanja današnje Evropske unije.

Ali i sada kada bi Velika Britanija trebalo da oslabi svoje veze s tim blokom odnosno napustiti Uniju, francuski predsednik Makron je kazao da su neke veze između Francuske i Velike Britanije neuništive.

“Ništa neće uništiti veze stvorene prolivenom krvlju i zajedničkim vrednostima. Rasprave koje se danas vode ni na koji način ne oduzimaju nam našu prošlost”, kazao je Makron.

Predsednik SAD-a Donald Tramp i kanadski premijer Džastin Trudo takođe prisustvuju ceremoniji na normandijskoj obali.

Kako je ranije objavljeno iz Bele kuće, Tramp dolazi kako bi odao počast američkim vojnicima koji su žrtvovali živote “za opstanak slobode”.

Tramp i njegova supruga Melanija pozdravili su se s Makronom i njegovom suprugom Brižit na groblju američkih vojnika u Normandiji. Nakon toga dvojica predsednika rukovala su se s desetinama američkih veterana koji su tamo stajali.

Screenshot

“Svim našim prijateljima i partnerima želim da kažem da je naš dragoceni savez iskovan u žaru borbe, očvrsnuo u ratnim iskušenjima i potvrđen u blagoslovenom miru. Naše su veze nesalomljive”, Trampova je poruka.

Izvor: N1

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Neuništivi Krkobabići: Sin ministra za javna preduzeća postao v.d. direktora javnog preduzeća

pet jun 7 , 2019
Neuništivi Krkobabići: Sin ministra za javna preduzeća postao v.d. direktora javnog preduzeća Stefan Krkobabić, sin ministra bez portfelja MIlana Krkobabića, koji je zadužen za rad javnih preduzeća, imenovan je za […]
Neuništivi Krkobabići: Sin ministra za javna preduzeća postao v.d. direktora javnog preduzeća

Klikom na reklamu donirate rad sajta Novinar.rs. Hvala.

Tabloid – N

Novinar.rs

Pratite nas na Fejsbuku!


This will close in 15 seconds