“Sa Rusijom na čijem je čelu Putin NEĆE BITI POVRATKA na stanje od pre rata”: Štajnmajer priznao greške u politici prema Moskvi

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer priznao je po prvi put sopstvene greške i zablude u politici prema Rusiji – a tu je ubrojao i svoju saglasnost za izgradnju gasovoda Severni tok 2.

– To je nesumnjivo bila greška. Držali smo se mostova u koje Rusija više nije verovala, a naši partneri su nas na to upozoravali – rekao je Štajnmajer u ponedeljak u Berlinu, prenosi DPA.

– Nismo uspeli da napravimo zajedničku evropsku kuću sa Rusijom. Propao je i naš pristup uključivanja Rusije u zajedničku bezbednosnu arhitekturu – naveo je.

Štajnmajera su poslednjih nekoliko dana kritikovali zato što se do sada nije izjašnjavao o svojim pogrešnim procenama, posebno iz vremena kada je bio ministar spoljnih poslova. Nemački predsednik je kazao da je za rat odgovoran ruski predsednik Vladimir Putin.

– Ne treba sebi da je pripisujemo. Ali to ne znači da ne moramo da preispitujemo stvari u kojima smo pogrešili – ukazao je.

Štajnmajer je rekao da je njegova procena bila da Putin neće hteti da prihvati potpunu privrednu, političku i moralnu propast svoje zemlje zbog svog “imperijalnog ludila.”

– Pogrešio sam, kao i drugi – ocenio je Štajnmajer i naglasio da sa Rusijom na čijem je čelu Putin “neće biti povratka na stanje od pre rata.”

Urednik

Vaš komentar

Next Post

GAJIĆ IZ ĐILASOVE KOALICIJE ISKREN "Izgubili smo izbore, fer je da se to časno prizna"

Uto apr 5 , 2022
Član Narodne stranke Vuka Jeremića priznaje da je opozicija pošteno izgubila izbore na svim nivoima. – Izgubili smo izbore. Fer je da se to časno prizna i da se ne […]
%d bloggers like this: