Putin i Makron 19. avgusta o “bezbednosti u Evropi”

Putin i Makron 19. avgusta o “bezbednosti u Evropi”

Moskva — Predsednici Rusije i Francuske Vladimir Putin i Emanuel Makron razgovaraće na sastanku 19. avgusta o načinima da se uspostavi bezbednost u Evropi.

Tema razgovora biće i saradnja Rusije sa Evropskom unijom, izjavio je danas Jurij Ušakov, savetnik ruskog predsednika za međunarodna pitanja.

Putin i Makron 19. avgusta o "bezbednosti u Evropi"

“Osim o bilateralnim odnosima oni će razgovarati o međunarodnim pitanjima i evropskoj bezbednosti imajući u vidu ulogu Rusije i Francuske na evropskoj političkoj sceni i činjenicu da su obe zemlje stalne članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija”, rekao je Ušakov.

On je dodao da će posebno interesantno biti pitanje razvoja saradnje Rusije i EU, imajući u vidu promene u vodećim evropskim institucijama.

“Rusija je neprestano izražavala spremnost da ponovo započne politički dijalog sa EU. Želimo da obnovimo kontakte za vođstvom Evropske komisije i drugih institucija EU”, naveo je Ušakov.

On je dodao da će se najverovatnije razgovarati i o pitanju učešća Rusije u radu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Ušakov je rekao da će Putin i Makron razgovarati i o planovima da se održi novi samit četvorke o Siriji.

Putin i Makron 19. avgusta o “bezbednosti u Evropi”

Savetnik ruskog predsednika Jurij Ušakov podsetio je da je prvi takav sastanak održan u septembru 2018. godine, a učestvovali su predsednici Rusije, Francuske i Turske, kao i kancelarka Nemačke.

Ušakov je saopštio da bi Rusija želela da se prvo održi samit procesa iz Astane, u kome pored Rusije učestvuju i Turska i Iran.

Prema njegovim rečima, Putin i Makron su razgovarali o Iranu i njegovom nuklearnom programu.

Ruska igra sa desničarima: Putinovo pružanje podrške samo kad to njemu odgovara
Pixabay

“Podsetiću da su Rusija i Francuska posvećene očuvanju Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana, kao i sprečavanju eskalacije tenzija izmedu Irana i SAD u Persijskom zalivu i uopšte”, rekao je savetnik ruskog predsednika.

Ušakov je dodao da bi jedna od tema razgovora dva predsednika mogla da bude i situacija u Libiji.

Putin i Makron sastaće se 19. avgusta u Parizu, a ranije je najavljeno da će dvojica lidera razgovarati o Ukrajini i budućem Normandijskom formatu, kao i o bilateralnoj saradnji, ekonomskim vezama i međunarodnim problemima.

Izvor: B92

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Pokradeni policajci koji čuvaju porodicu Grabar Kitarović

sub avg 17 , 2019
Pokradeni policajci koji čuvaju porodicu Grabar Kitarović Zagreb — Pripadnici obezbeđenja članova porodice predsednice Kolinde Grabar Kitarović su pokradeni, javlja Nova TV. Incident se dogodio samo nedelju dana pošto je […]
Epilog tuče ispred kluba Brodolom u Velikoj Plani: Preminuo pretučeni tinejdžer, uhapšena dvojica osumnjičenih