Lukašenko: Prisiljeni smo da se pripojimo Rusiji

Lukašenko: Prisiljeni smo da se pripojimo Rusiji

Lukašenko: Prisiljeni smo da se pripojimo Rusiji
Screenshot

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da je njegova zemlja “prisiljena na integraciju” sa Rusijom.

On je insistirao na tome da stvarna integracija ekonomija dve države podrazumeva “suverenitet i nezavisnost” za Belorusiju.

“Ostajemo posvećeni, kao i uvek, stvarnoj integraciji, bez prisiljavanja na integraciju”, rekao je Lukašenko na sastanku sa predsedavajućim Evroazijske ekonomske komisije Mihailom Mjasnikovičem.

Njegova izjava dovodi do porasta tenzija između susednih bivših sovjetskih država.

Lukašenko: Prisiljeni smo da se pripojimo Rusiji

Pregovori o bližim ekonomskim vezama su zastali, Rusija je obustavila isporuke nafte Belorusiji, a Lukašenko je više puta optužio Kremlj da podstiče spajanje dve države.

Spajanje Rusije i Belorusije mnogi doživljavaju kao strategiju za ostanak na vlasti ruskog predsednika Vladimira Putina, da pre isteka predsedničkog mandata 2024. godine postane šef nove države.

Lukašenko je rekao da je Belorusija inicirala “stvarnu integraciju” dve bivše članice Sovjetskog saveza devedesetih godina prošlog veka, kada je Boris Jeljcin bio na vlasti, uz održavanje “suvereniteta i nezavisnosti”.

Lukašenko: Prisiljeni smo da se pripojimo Rusiji
Screenshot

“Tada nismo razgovarali o tome da neko izgubi suverenitet i nezavisnost. Uz sve tadašnje teškoće, uspeli smo da nađemo rešenja za komplikovana pitanja”, rekao je on.

Lukašenko, koji je Belorusijom upravljao gvozdenom pesnicom više od dve decenije i ponovo se sprema za izbore ove godine,zaista je inicirao rusku i belorusku saveznu državu u devedesetim i govorio da ima aspiracije da postane njen vođa.

Rusija i Belorusija su 1997. godine potpisale sporazum o savezu koji je predviđao bliske veze.

Beta, Politicki.rs

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Mitropoliti Onufije i Amfilohije vodili litiju u Podgorici, hiljade na ulicama crnogorskih gradova

pet feb 28 , 2020
Mitropoliti Onufije i Amfilohije vodili litiju u Podgorici, hiljade na ulicama crnogorskih gradova Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i mitropolit kijevski Onufrije, predvodili su večerašnju litiju ulicama Podgorice u znak protesta zbog […]