Izvinjenje Ursule fon der Lajen Italiji zbog zakasnele reakcije EU

Rim – Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izvinila se Italiji zbog zakasnele reakcije Evropske unije u pandemiji koronavirusa.

„Izvinjavam se, mi smo s vama”, naslov je pisma koje je čelnica EK uputila Italijanima koje je objavljeno danas u italijanskim medijima.

„Danas se Evropa mobilše da bi bila uz Italiju. Ali to nije uvek bio slučaj”, priznaje ona u teksu u „La Republici”, prenosi index.hr.

Italijani su bili ljuti jer su im i Francuska i Nemačka odbile da pošalju zaštitnu medicinsku opremu.

Osećaj napuštenosti pojačao se kada su Nemačka i Holandija odbile poziv na zajednički evropski instrument duga, tzv. koronaobveznice.

„Treba priznati da su na početku krize kada je trebalo dati zajednički evropski odgovor, mnogi mislili samo na svoje vlastite nacionalne probleme”, napisala je Fon der Lajen.

U međuvremenu je, kako je naglasila, Evropa promenila dinamiku. Najavila je da će Unija uspostaviti fond od 100 milijardi evra za finansiranje plata radnicima sa smanjenim radnim vremenom.

Takođe je naglasila da 25 zemalja EU sada šalje milione maski Italiji i Španiji, prenosi Tanjug.

Izvor: Politika

Bojan Milić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Stigli kineski stručnjaci, pokreću masovnu proizvodnju maski u Srbiji

čet apr 2 , 2020
Avion sa kineskim stručnjacima i 14 miliona zaštitnih maski stigao je danas iz Kine. U Srbiju je stiglo 14 kineskih stručanjaka koji će pomoći da se instaliraju dve mašine, kupljene […]