EU sprema ofanzivu na lažne vesti i dezinformacije

EU sprema ofanzivu na lažne vesti i dezinformacije

Potpredsednica Evropske komisije Vjera Jourova obećala je da će zaštita poštenih i slobodnih izbora od lažnih vesti i dezinformacija biti među centralnim tačkama plana aktivnosti zaštite evropske demokratije koji Evropska komisija namerava da usvoji do kraja godine, javlja poljska privatna televizija TVN24.

“Zaštita izbornih kampanja od lažnih vesti biće jedna od centralnih tačaka plana aktivnosti za evropsku demokratiju koji će EK usvojiti do kraja godine”, kazala je evrokomesarka Jourova u ponedeljak tokom debate u Evropskom parlamentu.

Potpredsednica EK odgovorila je tako na pitanje Magdalene Adamovič iz poljske opozicione Građanske platforme šta EK namerava da uradi da garantuje poštene i fer izbore kada u mnogim zemljama državni i javni mediji vode kampanju dezinformacija i govora mržnje protiv opozicije u predizbornim kampanjama.

Jourova je kazala da će EK u septembru objaviti prvi godišnji izveštaj poštovanja pravne države u svim članicama Evropske unije i da predstavnici EK trenutno obavljaju zbog korona virusa virtuelne posete članicama, a u izveštaj bi mogla da bude uključena i ocena vanrednih mera koje su vlade preduzimale zbog pandemije.

“Predložili smo da evropski fondovi, ne samo strukturni već svi, budu uslovljeni poštovanjem pravne države. Takav mehanizam je na stolu u pregovorima o višegodišnjem budžetu EU. Lično obećavam da ću učiniti sve da taj uslov valjane pravne države i mehanizam povezan sa njim bude dobro konstruisan i da ima zube, tako da može da se primeni ako bude potrebe”, kazala je Jourova.

EU sprema ofanzivu na lažne vesti i dezinformacije
Pixabay

Zabrinutost ne samo EK već i OEBS-a izazvalo je proletos nastojanje poljske vladajuće stranke Pravo i Prava da u jeku pandemije korona virusa po svaku cenu održi predsedničke izbore 10. maja zato što su ankete predviđale tada sigurnu pobedu njenog kandidata, sadašnjeg predsednika Andžeja Dude već u prvom krugu, dok sada, kad su izbori odloženi moguće za kraj juna, podrška Dudi pada, po nekim anketama čak za 20 odsto i izvestan je drugi krug.

Ni u drugom krugu pobeda Dude nije izvesna otkako je najveća opoziciona stranka, Građanska platforma promenila kandidata i postavila u duel sa Dudom popularnog liberalnog gradonačelnika Varšave Rafala Tšaskovkog.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki odbio je danas zabrinutost EU i OEBS-a za fer izbore u Poljskoj i rekao u intervjuu nemačkom listu Frankufrter algemajne cajtung da su te kritike izbora u Poljskoj neprihvatljive.

“Predsednički izbori biće neposredni, ravnopravni, opšti i tajni. Tako je bilo u Poljskoj i tako će uvek biti. Tvrdnje da može da bude drugačije su apsolutno neprihvatljive. Očigledno je da je epidemija izazov, ali bila je i za druge zemlje”, kazao je Moravjecki.

Nakon kritika EU, OEBS-a ali i apela uticajne Poljske katoličke crkve da ne izlaže izlaskom na birališta živote i zdravlje Poljaka i pobune manjeg partnera u vladajućoj Ujedinjenoj desnici, lider vladajućih konzervativaca Jaroslav Kačinjski morao je da popusti.

Haos oko izbora – da li će biti odloženi, ako ne, da li će biti izlaska na birališta ili će svi glasati poštom, kada dobar deo Poljaka u inostranstvu ne bi mogao da glasa, na kraju je rezultirao odlukom da izbori budu održani 10. maja ali da birališta ne otvore zbog pandemije, da bi Državna izborna komisija zbog toga što izbori jesu održani ali na njima nije moglo da se glasa, mogla da zatraži da se raspišu novi izbori.

Izmene izbornog zakona po kome bi trebalo da se održe novi izbori, po želji Prava i Pravde najverovatnije 28. juna, još su na razmatranju u Senatu poljskog parlamenta gde senatori tvrde da teško da izbori mogu da se održe uz poštovanje svih zakonskih rokova do isteka mandata predsednika Dude 6. avgusta.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Tepić: Prijavila sam Interpolu "nestanak" republičke javne tužiteljke Dolovac

Uto maj 26 , 2020
Tepić: Prijavila sam Interpolu “nestanak” republičke javne tužiteljke Dolovac Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić prijavila je jutros Interpolu “nestanak” republičkog javnog tužioca Zagorke Dolovac jer je po […]
%d bloggers like this: