EU SPREMA NOVE SANKCIJE! Na udaru uvoz ruske nafte

Evropska unija priprema novi paket sankcija, koji bi trebalo da se fokusira na izvoz ruske nafte. Lideri Evropske unije nadaju se da će se dogovoriti o zabrani uvoza ruske nafte na sledećem sastanku ministara spoljnih poslova Unije, izjavio je juče visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Očekuje se da će Evropska komisija, izvršno telo Unije, ove nedelje predložiti novi paket sankcija, koji bi mogao da uključi zabranu uvoza ruske nafte. To je mera koja bi značila težak udarac finansijskim prihodima Putinovog režima. Ali izgleda da se članice Unije još nisu dogovorile oko embarga na rusku naftu.

Borel je rekao da se nada da će EU “značajno ograničiti uvoz nafte”, ali je priznao da nema konsenzusa među članovima sindikata po tom pitanju.

“Ali siguran sam da ćemo, bar što se tiče uvoza nafte, postići dogovor do sledećeg sastanka“, rekao je Borelj.

Podsetimo, Nemačka je juče saopštila da je spremna da podrži embargo na rusku naftu.

„Uspeli smo da dođemo do situacije u kojoj Nemačka može da podrži embargo na naftu“, rekao je nemački ministar ekonomije Robert Habek.

Podsetimo, Evropa je najveći kupac ruskih energenata u svetu. Evropska komisija je saopštila da bi mogla da poštedi Mađarsku i Slovačku od učešća u embargu na rusku naftu, s obzirom da su dve zemlje toliko zavisne od ruske nafte.

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Zeleni spas Grčke – solarni paneli sa dva lica daju četiri puta jeftiniju struju od tržišne

Uto maj 3 , 2022
Evropska unija ni u uslovima sve jače energetske krize ne odustaje od „zelenog dogovora“. Naprotiv, zemlje članice moraju povećati ulaganja u obnovljive izvore. Kako bi opstale na tržištu, naftne kompanije […]
%d bloggers like this: