Erdogan: 18.000 izbeglica prešlo granicu sa Grčkom

Erdogan: 18.000 izbeglica prešlo granicu sa Grčkom

Foto: Presidential Press Service via AP, Screenshot

ISTANBUL – Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da je zamolio ruskog kolegu Vladimira Putina da odstupi u Siriji i da pusti Tursku da se sama pozabavi sirijskim vladinim snagama.

On je rekao da je posle njegovi najave da će otvoriti granice ka Evropi, 18.000 migranata prešlo granicu sa Grčkom i da će taj broj rasti, prenosi Rojters.

„Nećemo zatvoriti vrata izbeglicama. Evropska unija mora da ispunjava obećanja”, kazao je Erdogan u govoru u Istambulu.

Kako navodi AP, Grčka Erdoganovu odluku da otvori granice nakon pogibije 33 vojnika u Siriji vidi kao nameran pokušaj da izvrši pritisak na evropske zemlje, prenosi Tanjug.

Na granici Turske i Grčke drugi dan zaredom grčki policajci su upotrebili suzavac protiv migranata koji su ih gađali kamenjem.

Grčke vlasti pokušavaju da spreče ulazak migranata koji su pohrlili na granicu nakon najave Erdogana da će im otovoriti put ka EU.

Turska se sporazumom sa Evropskom Unijom iz 2016. godine saglasila da zaustavi migrantski talas ka Evropi u zamenu za finansijsku pomoć.

Politika

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Vučić u Vašingtonu, Kosovo dominantna tema

Ned mar 1 , 2020
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće u radnoj poseti SAD danas i sutra Prvog dana učestvovaće na godišnjoj konferenciji Američko-izraelskog komiteta za javne poslove (AIPAC) i tom prilikom se obratiti brojnim […]
Vučić: Nisam ja fikus, izbori neće biti 3. maja; Potpuno verujem Zorani Mihajhlović
%d bloggers like this: